Следвайте ни

Турско езеро помага на НАСА да проучи живота на Марс СНИМКИ

viber icon

Приликите между езеро, намиращо се в провинция Бурдур, Турция, и кратера Джезеро на Марс привлякоха интереса на НАСА в изследванията си за възможен живот на червената планета. 

Кристално чистото тюркоазено езеро в югоизточна Турция, считано за "Турските Малдиви" може да хвърли светлина върху вълнуващите научни изследвания на Марс, заяви високопоставен турски служител. 
„Езерото Салда, което ще продължим да съхраняваме и в бъдеще, запазвайки естественото му състояние, ще хвърли светлина върху проучване, което вълнува света и науката, заради уникалната си структура и визуална красота“, каза министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум в Туитър.


Съобщението на Курум дойде след изненадващ туит от НАСА, в който се казва: "Никой все още не е стъпвал в кратера Джезеро, но имаме някои идеи какво да очакваме благодарение на езерото Салда в Турция."


Американската космическа агенция (НАСА) сподели резултатите от изследването на езерото Салда в Бурдур, като се очаква да има подобна минерална формация и геоложка структура, като в кратера Джезеро на Марс.


В публикацията в Туитър, беше споделена снимката на езерото Салда и кратера Джезеро, „Обратното броене до Марс започна!"


Марсоходът "Персеверанс"  извърши историческо кацане в кратера Джезеро на Марс вчера.  Той ще претърси района и ще събере скални проби, за да ги изпрати обратно на Земята.  


На уебсайта на НАСА бяха обявени резултатите от работата на експертите на НАСА в езерото Салда.  Включени са и много снимки, свързани с изследванията като подводни микробиологични проучвания в турското езеро. 


Учените считат че двата басейна съдържат сходна минералогия и геология.  Всъщност езерото Салда е единственото известно езеро в света, което съдържа карбонатни минерали и свойства на отлагане (делта), подобни на тези, открити в кратера Джезеро, за които се смята, че някога е бил също езеро.


Бриони Хорган, планетарен учен от университета Пърдю и член на научния екип за постоянство, и колегите му от Техническия университет в Истанбул отидоха до езерото Салда през лятото на 2019 г., за да проучат бреговите линии и околностите му.

 

Екипът имаше за цел да разбере по-добре микробните и геоложки процеси в езерото Салда, за да подпомогне търсенето на живот в Джезеро.  Има снимки, направени от аспиранта на Хорган Брадли Гарчински на езерото Салда, които показват някои от характеристиките, които марсохода ще се опита да открие в кратера Джезеро, по време на тази мисия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай