Следвайте ни

Турските власти задържаха нелегални мигранти до българската граница

viber icon

Единайсет незаконни мигранти са задържани в северозападна Турция близо до българската граница, съобщиха от силите на реда вчера.

Действайки по сигнал на местни граждани, които забелязали чужденците да се разхождат в района, жандармерийските сили открили мъже и жени от Палестина и Сирия. Това е станало в района Демирджикьой в провинция Къркларели, в близост до Инеада. Вероятно бежанците са пътували към граничния район между Малко Търново и Резово. 

След рутинни процедури те са прехвърлени в център за репатриране в Одрин.

Обикновено България не е предпочитана дестинация от бежанците. В последните години единични са опитите да бъде премината българската граница. 

Най-често Гърция е ключовата транзитна дестинация за мигрантите, целящи да преминат в Европа, бягайки от войната, за да започнат нов живот. 

Турция обвинява Гърция в широкомащабни отблъсквания, нечовешки отношения и депортации на бежанци, без достъп до процедури за убежище, което е нарушение на международното право. 

Миналия месец турските миграционни власти поставиха табели на шест различни езика по река Марица (Еврос), която представлява турско-гръцката граница, и е най-използваният маршрут от нелегални мигранти. Билбордовете на турски, английски, арабски, фарси, урду и бенгалски показват най-близкото убежище за мигранти на турска територия и номера на гореща телефонна линия.

През март 2016 г. Анкара и Брюксел подписаха споразумение за намаляване на броя на мигрантите към Европа. Според сделката, на Турция бяха обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ, която да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за подобряване на условията на живот  за сирийските бежанци, живеещи в Турция.

В замяна Турция пое отговорността за обезсърчаване на миграцията към Гърция и България, като взе по-строги мерки срещу трафикантите на хора. На последната среща на лидерите на ЕС бе решено, че в най-скоро време споразумението с Турция ще се актуализира.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?