965

Турските власти спират българските тирове с помощи за Сирия

След пет часа чакане на българо-турската граница българските тирове, натоварени с хуманитарна помощ за Сирия са пуснати да влязат в Турция и пътуват към град Рейханли. Междувременно камионите са изпреварени от варненската линейка, която вече се намира в Антакия, за да подсигури преминаването на българската хуманитарна помощ през турско – сирийската граница. Местните власти обаче  категорично отказват да пропуснат българските тирове и линейката, като им искат документ, че помощите не са предназначени за Турция. Въпреки, че всеки камион е облепен със съответстващ идентификационен стикер на организацията, от който се вижда, че хуманитарната помощ е предназначена конкретно от България за Сирия.

Сдружение „Ел-Салям“, позиционирано в София, изпраща 4 тира, другите два са на пловдивския издател Манол Пейков - един от основните инициатори на кампаниите за подпомагане на Украйна, а сега и за Сирия и Турция. Всеки момент камионите на двете организации ще пристигнат в Антакия в близост до Рейханли. И до там!

Увалията на град Антакия препраща придружаващата ги линейка към областната управа в Рейханли, а от там съответно ги връщат обратно в кметството на Антакия за документ, удостоверяващ, че помощите не са предназначени за Турция.

Линейката, която за втори път се опитва да стигне до Сирия, е пълна с лекарства и медицински консумативи за над 50 000 лв, и също е възпрепятствана от турските власти да премине от сирийска страна за да помогнат медиците на бедстващите сирийци, каза специално за ФАКТИ Веско Маринов, собственик на линейката.

От сирийската страна българските тирове ги чакат на КПП „Баб Ал-Хауа“ за да претоварят хуманитарната помощ в сирийски камиони за град Идлиб и другите пострадали от земетресението региони, потвърди лекарят, съпровождащ линейката. И на двата контролно- пропусквателни пункта към Сирия, които се намират на 16 км един от друг турските власти отказват да пуснат българската линейка с животоспасяващите медикаменти за пострадалите от земетресението сирийци.

Турските власти предложили на организаторите от българска страна да натоварят съдържанието на камионите в турски тирове, които да влязат в междинната транзитна зона , като за това искат от българите огромни такси, предвид че камионите превозват не стоки за търговска цел, а хуманитарна помощ! Турските кметства си „прехвърлят топката“ едно към друга и в крайна сметка цялата хуманитарна помощ от България е спряна в Турция и едва ли ще достигне до крайната цел на своето предназначение – Сирия и бедстващите в нея бездомни и гладни хора!

Оля Ал-Ахмед

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?