Следвайте ни

Турските сериали превзеха Испания и Русия

viber icon

Турските сериали превзеха Испания и Русия. Те не само помогнаха на много от хората, заключени там по време на пандемията, да преодолеят по-леко стреса, но и ги накара да обикнат турската кухня и език.

В Испания сериалите вече са част от социалния живот - станало е обичайно испанци да използват турски поздрави и да обсъждат турски сериали или актьори, срещнат ли турчин.

Сериалът "Пепел от рози" (Fatmagül'ün Suçu Ne?) започна да се излъчва първи по испанските канали преди две години. За кратък период от време броят на турските сериали, излъчвани в страната, нарасна до 15, тъй като испанците очевидно не могат да им се наситят. Сериалите се излъчват в праймтайма, заемайки мястото на испанските продукции и рейтингите им се увеличават всеки ден. Популярните сериали на ATV "Черна любов" („Kara Para Aşk“) “), "Завръщане" („Sıla“) и „"Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) са сред турските продукции, които се появиха по испанските канали и са изключително популярни. 

Напоследък испанци звънят в турското посолство в Мадрид или изпращат имейли и писма до актьорите в сериалите. 70-годишна испанка изпратила писмо до посланика на Турция в Мадрид Сихад Ергинай, в което споделила, че турските сериали й помогнали да преодолее негативното психологическо въздействие на коронавируса. Отбелязвайки, че е научила много нови неща за Турция от тези сериали, тя казва: „Тази тъжна ситуация, която преживяваме поради пандемията на COVID-19 в света, причинява на много от нас голям емоционален стрес. Гледайки турския сериал, почувствах голямо облекчение, което ни накара да забравим драмата, която изпитвахме. На някои може да им се струва безсмислено, но турските драми ми помогнаха да преодолея тази криза. Опознах традициите на страната, богатата кухня, великолепния град Истанбул, улиците и пейзажите, както и талантливите турски актьори и актриси."

Подобно е ситуацията и в Русия. "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Şura), "Черна любов" (Kara Sevda) и "Великолепният век"(Muhteşem Yüzyıl) са сред най-успешните турските продукции,  излъчени по руските канали. Те карат много руснаци да посещават Турция като туристи, а пък само в района на Анталия има над половин милион смесени бракове между руски и турски граждани. 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?