44

Турските пенливи вина имат все повече почитатели, след като получиха златен медал във Франция

Любителите на пенливите вина по света, все понече започват да търсят подобни продукти произведени в Турция.

„Не можем да отговорим на нарастващото търсене, особено в навечерието на Новогодишните празници“, сподели Кандаш Мъсър от винарна Винкара на час път от Анкара.

Когато става въпрос за празнуване на голямо събитие, малцина биха могли да си помислят да посегнат към бутилка турско шампанско на пазар, доминиран от френско шампанско, испанско кава и италианско просеко.

Но виното на Мъсър, направено от местен турски сорт грозде, който почти изчезна през 80-те години на миналия век, спечели златния медал за най-доброто пенливо вино в света на конкурс във Франция през 2020 г.

Неговият плодов "Уашасън", което означава "Ура!" на турски, има флорален аромат, напомнящ на фини креманти от Алзас в източна Франция. И е първият, който признава, че познавачите първоначално са били малко скептични към идеята турското пенливо да съперничи на шампанското.

Получихме много предпазливо посрещане в началото“, каза Мъсър пред агенция Франспрес. „Хората казваха: „Какво имаш предвид, турско пенливо вино?“

„Все пак една дегустация е достатъчна, за да изчезнат тези предразсъдъци“, добави той.

Винкара беше първата турска винарна, която започна да произвежда пенливо вино през 2006 г., използвайки традиционния метод за шампанизиране от своите лозя около малкия град Каледжик.

Други фирми го последваха с рязко увеличаване на производството в района. Турците правят все повече и повече сухи бели вина, като производството се е утроило през последните 15 години и се произвежда пет пъти повече пенливо вино.

Успехът на вината се свежда до тяхното качество, твърди Мъсър, те са почти изцяло брани на ръка от местното грозде Каледжик Карасъ, известно още като „черното от Каледжик“, което е наричано „турското пино ноар“.

На път да изчезне през 80-те години, то е възродено благодарение на турски изследователи и лозари.

Бурак Демирел, енолог и инструктор по винопроизводство в университета Намък Кемал, базиран в северозападната провинция Текирдаг сподели, че преоткриването на местните сортове грозде е помогнало за стимулирането на скорошния успех на турските сухи и пенливи вина.

Университетите и винопроизводителите вършат изключителна работа в Турция. Те са идентифицирали повече от 800 местни сорта грозде“, отбеляза той. „Това е огромен потенциал, който Турция не е използвала достатъчно до сега... Днес сме свидетели на пробуждане.“

Андреа Лемьо, винен експерт, която живее в Истанбул от 11 години подчерта, че турското пенливо вино все още няма престижа на своите френски и италиански конкуренти, „но качеството е налице“.

„Хората са много внимателни към цените и тъй като не познават добре репутацията на турските вина, може да се поколебаят да похарчат 50 евро за бутилка.“

„Сега има много повече хора, които идват в Турция, за да опитат виното. То става все по-известно“, каза Лемьо, автор на „Основното ръководство за турско вино“.

"Уашасън" дори вече се продава в Съединените щати. „Определено има интерес“, допълни тя.

Въпреки нарастващата популярност, международният пазар все още е ограничен, като миналата година са изнесени само 30 000 литра турски пенливи вина.

Въпреки това Турция отглежда огромно количество грозде и е шестият по големина производител в света. „Но само четири процента от тази реколта е предназначена за винопроизводство“, заяви Али Басман, президент на Асоциацията на винопроизводителите, пред турските медии. „Далеч сме от реализиране на потенциала си“, отбеляза той.

Има младо поколение турски производители и енолози, които правят много изследвания и са на върха на новите неща“, добави той. "Бъдещето на турските пенливи и сухи вина е светло."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?