46

Турските курорти се пръскат по шевовете за Курбан байрам

Ако планирате пътуване до Турция през следващите дни, го премислете отново. Вероятно ще се сблъскате с огромни опашки на границата заради идващите от Европа турски гастарбайтери. След това, ако отивате на почивка, навсякъде ще бъде препълнено с местни туристи даради, започващия 9-дневен отпускарски период.

Анадолска агенция

Очаква се хората да тръгнат по пътищата, за да прекарат празника Курбан Байрам тази седмица в популярни дестинации по бреговете на Егейско и Средиземно море.

Ислямският празник Eid al-Adha, известен повече у нас като Курбан байрам, започва на 9 юли и ще приключи на 12 юли. В Турция ваканционния период е удължен на девет дни, до 17 юли, което дава възможност на хората да разделят празника между семейни посещения и ваканция.

Анадолска агенция

„Очакваме 3 милиона души, включително 1 милион, закупили пакетни почивки, да пътуват по време на празника. Най-популярните дестинации са Бодрум, Кушадасъ, Фетие и Мармарис на брега на Егейско море, докато хората ще пътуват и до Кемер, Алания и Белек в средиземноморския регион“, каза Фируз Багликая, председател на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB).

Той също така отбеляза, че има силно търсене на дестинации като Асос, Сапанджа и Айвалък поради близостта им до Истанбул, докато регионът на Източното Черноморие привлича посетители с културни обиколки.

Анадолска агенция

Деветдневната ваканция ще помогне за стимулиране на туристическата индустрия, която пострада от пандемията от COVID-19, каза Мете Вардар от туристическата агенция Jolly Tur, добавяйки, че броят на местните летовници се е увеличил с 25 процента от миналата година.

Егейският регион е безспорно любимата дестинация сред местните туристи, според Бурак Томбул, председател на изпълнителния съвет на Touristica.

Вероятно по-малко турци ще пътуват в чужбина по време на празника Курбан Байрам поради проблеми с получаването на виза и обезценяването на турската лира, каза Баръш Йозтюрк от Travel Zone.

Най-любимата чуждестранна дестинация за турските туристи е Европа, като Италия, Франция и Испания са начело в списъка. Турците пътуват и до балканските страни, Египет, Мароко и страните от Латинска Америка. Изненадващо обаче търсенето за Гърция е слабо тази година, казаха хора от бранша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?