Следвайте ни

Турските филмови звезди се показаха на престижен фестивал в Анталия СНИМКИ

viber icon

57-ият филмов фестивал в Анталия "Златен портокал" събра турските звезди на киното и телевизията.

Най-добрият филм на "Златен портокал" в националното състезание беше „Призраци“ (Hayaletler), режисиран от Азра Дениз Окйай, а най-добър филм в международния конкурс беше "Куо Вадис, Аида?" (Quo Vadis, Aida?) , Режисиран от Ясмила Збанич. 

Домакинът община Анталия, с подкрепата на Министерството на културата и туризма на Република Турция, бяха домакин на 57-ият филмов фестивал в Анталия „Златен портокал“. Най-престижният международен филмов фестивал организиран в Турция, вече повече от половин век, завърши с церемония, този път, заради мерките срещу Covid-19, проведена в специално организираното кино на открито "Под звездите".  

След седмица с множество кино прожекции за жителите и гостите на Анталия, която започна на 3 октомври, на церемонията по закриването на фестивала бяха връчени наградите Златен портокал.

"Куо Вадис, Аида?" (Quo Vadis, Aida?) , Режисиран от Ясмила Збанич. обявен за най-добър филм в международния конкурс

Жури, съставено от турския сценарист и режисьор, Емин Алпер, румънският продуцент, Ада Соломон, художественият директор на филмовите фестивали "Les Arcs" и "Tribeca" , Фредерик Бойер, иранският актьор и режисьор, Ники Карими, и бразилски видео художник, режисьор  и сценаристът Сандра Когут оцени 10-те филма, прожектирани в Международния конкурс за игрални филми.  И гласовете им отидоха за Ясмила Жбанич
"Куо Вадис, Аида?" (Quo Vadis, Aida?), за най-добър филм.

Неспособна да присъства на фестивала поради пандемията, Ясмила Жбанич изпрати видео съобщение, в което каза: „Този ​​филм възникна в сътрудничеството на девет различни държави.  Подчертавам това, защото мисля, че сега повече от всякога трябва да покажем, че се опитваме да се разберем по-добре, като разказваме различните си истории заедно.  Тази награда ще помогне на филма да бъде гледан от повече хора, както и да ни събере заедно чрез любовта ни към киното и един към друг. “

Журито даде наградата за най-добър режисьор на иранския режисьор Масуд Бакши за филма му „Ялда, нощ за прошка“.

В съобщение, което той започна като благодари на екипа на фестивала, Масуд Бакши каза: „Наистина съм щастлив и горд, че спечелих наградата за най-добър режисьор на Международния филмов фестивал в Анталия.  Надявам се, че моят филм дава на всеки, който го гледа, по-добро разбиране на истинското значение на прошката. “

Наташа Сторк, която взе наградата за най-добра актриса за изпълнението си във филма „Подготовка да бъдем заедно за неизвестен период от време“, започна своето послание с няколко благодарствени думи и продължи: „Тази награда е огромна чест за мен.  За първи път играх главната роля в игрален филм.  И за мен това беше невероятно пътешествие в света на душа, пълна с любов.  Моят водач по това пътешествие беше режисьорът на филма Лили Хорват.  Следвайки нейните чувствителни и брилянтни напътствия, наистина успях да оценя ролята на Марта. “

Наградата за най-добър актьор бе споделена от Али Сулиман за изпълнението му на "200 метра" и Салим Доу за ролята му в "Газа Мон Амур" .

Али Сулиман благодари на всички и добави: „Тази вечер е най-специалната от всички нощи, когато празнувам рождения си ден. Спечелването на тази награда е голяма чест за мен и огромен подарък за рожденният ми ден днес.  Тъжно ми е да не бъда с вас тази вечер заради пандемията. Надявам се, че един ден всички стени около Палестина ще паднат.  С мир и любов ... ’

В съобщението си Салим Доу започна, като благодари на директорите, Тарзан и Араб Насър, както и на фестивала и журито, и каза: „Наистина съм развълнуван да получа тази награда.  Бих се радвал да съм бил там с вас и да ви благодаря лично, но изпращам на всички вас моята любов и най-добри пожелания от дома ми в Хайфа. “

Тази година 12 филма, прожектирани в Националния конкурс за игрални филми за награди в 16 категории на обща стойност 770 хиляди TL. (100 хил. долара) Председателстван от сценариста, актьор, режисьор и автор, Еркан Кесал, журито се състои от сценарист, журналист, автор и актьор, Гюлсе Бирсел, сценарист и режисьор, Къванч Сезер, актьор и озвучител на дублаж, Танер Бирсел и журналистът, автор  и театрален критик Зейнеп Устен.  Заедно журито определи филма на Призраци (Hayaletler) на Азра Дениз Окйай за най-добър турски филм на годината.  Обявявайки наградата, Зейнеп Орал обясни мотивите зад решението на журито: „Това е мощен филм, който трезво е завладял цайтгайста (духът на времето) в смелото си изображение на тъмнината, в която живеем;  разчупва формата, шокира и изненадва и ще ни послужи като вдъхновение за подобна работа в турското кино.

Филмът Призраци (Hayaletler) стана фаворит тази година и получи на церемонията цели пет награди, включително за най-добър филм.  Докато Азра Дениз Окйай взе награда за най-добър режисьор за филма, Айриш Алпекин взе награда за най-добър монтаж и Емра Йоздемир за най-добър поддържащ актьор в "Призраци".  Наградата за най-добра поддържаща актриса бе споделена от Налан Куручим също за изпълнението й в „Призраци“ и Незакет Ерден за ролята си в „Два типа хора“ (İnsanlar İkiye Ayrılır).

Специалната награда на журито на д-р Авни Толунай бе присъдена на "Изперкал" (Çatlak), филм, режисиран от Фикрет Рейхан, и наградата за най-добър първи филм „Бехлул Дал“ на "Касичка" (Kumbara) на Ферит Карол.

Победителят в наградата за най-добър сценарий стана Тунч Шахин за филма си „Два типа хора“ (İnsanlar İkiye Ayrılır).

Ахмет Мюмтаз Тайлан взе наградата за най-добър актьор за ролята си във филма "Кокиче" (Gelincik), докато наградата за най-добра женска роля, си поделиха актрисите от филма "Изперкал" (Çatlak), Туче Йолджу, Сюрейа Килимджи, Елиф Юрсе, Гюлчин Шахин и Синан Аталай. 

Филмът "В сенките" (Gölgeler İçinde), режисиран от Ердем Тепегьоз, също получи пет награди, включително за най-добра операторска работа за Хайк Киракосян, най-добра музика за Грег Домбровски и най-добър арт директор на Армен Газарян.

Десетте филма, избрани за Националния конкурс за документален филм, бяха разгледани от жури, състоящо се от режисьора Бингьол Елмас, режисьора и видео художника Кьокен Ергун и режисьора, продуцент и академик Куртулуш Йозген. Най-добрият документален филм бе присъден на "Фазите на материята" (Maddenin Halleri)
на Дениз Тортум за „оригиналния си разказ, мощен и иновативен визуален стил и правене на невидимото видимо“.  Специалната награда на журито бе спечелена от "Мимароглу" на Сердар Кьокчеоглу: "Робинзонът на остров Манхатън" (Мимароглу) за „неговото интимно изобразяване на живота на художника и майсторското му използване на визуални и аудиоархивни материали“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?