Следвайте ни

Турският министър Албайрак подаде оставка, непотвърдена от Ердоган

Берат Албайрак е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган

viber icon

Министърът на финансите Берат Албайрак обяви в 19 ч. в профила си в Инстаграм, че се оттегля от поста си поради здравословни причини.

 

Спекулации по темата, бяха провокирани, тъй като Туитър и Фейсбук профилите на Албайрак бяха изпразнени, и това създаде съмнения за евентуална хакерска атака към него, както и за достоверността на оставката. 

Съобщение с информацията за оставката остана единствено в Инстаграм. 


До полунощ медиите в Турция не отразиха тази вест. 
Единствено BBC Turkish съобщи, в 20 ч., че служител на Министерството на финансите е потвърдил, че оставката на Албайрак е действителна.


Само няколко опозизионни тв канала и социалните мрежи отразиха новината. 


Едва в 22.10 ч, медииния съветник на министър Албайрак, Мехмет Али Бербер е потвърдил пред опозиционната "Халк ТВ", че информацията в Инстаграм е вярна. 


Същият служител отговорил, че въпросът дали оставката е приета или не все още не е ясен.


В съобщението, което направи в акаунта си в Инстаграм, Албайрак заяви: "Реших да не продължавам работата си в министерството, която заемам от около пет години, поради здравословните си проблеми. В следващия процес сега ще посветя времето си на майка ми, баща ми, съпругата и децата ми, които дълги години пренебрегвах заради задълженията ми и те никога не са ме лишавали от подкрепата си."


Албайрак беше назначен за министър на финансите и финансите през юли 2018 г., когато беше създаден първият кабинет на новата президентска правителствена система.

 

Преди това той, е бил депутат от Истанбул в 25-26 и 27 парламенти на Турция, в 64-66 правителства е бил министър на енергетиката и природните ресурси.


Към него от дълго време бяха насочени критики поради нерешаване на съществени проблеми в икономиката на Турция.


Албайрак обяви тазгодишната програма за нова икономика през септември.


Последното изявление на Албайрак беше вчера: "Ние нямаме работа с долари. Ако поискаме може го намалим. Ако повишите лихвения процент, валутата ще спадне, но това не е нашият проблем.". То дойде в отговор на критиките отправени към него, заради рязкото обезценяване на турската лира спрямо долара и еврото.


Финансовият министър допълни, че в обменния курс няма да има намеса от страна на държавата, освен ако не се появи много извънредна ситуация. 
 
В петък в 3 ч. през нощта бе издаден президентски указ, с който бе отстранен директора на Централната банка на Република Турция Мурат Уйсал.  На неговото място бе назначен Насжи Агбал, бивш финансов министър. Като мотив за изненадващата смяна, бе изтъкнато обезценяването на турската лира в последните седмици. 


В социалните мрежи имаше призиви и Албайрак да подаде оставка.


Въпреки че все още няма отговор от официалните власти на съобщението за оставка на Албайрак, се видя, че политици и икономисти са направили изявления по този въпрос в социалните медии.


 Заместник-министър на транспорта и инфраструктурата д-р Йомер Фатих Саян беше първия политик потвърдил оставката, като заяви в Туитър, че оценява положителния принос на Албайрак за развитието на Турция и допълни, "Надявам се, че оставката му няма да бъде приета."


Заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в Истанбул, Мехмет Муш каза: "Нашият министър, г-н Берат Албайрак, е предприел много труден ход. Той предприе важни стъпки за националната икономика. Свидетели сме на неговата безкористна работа. Надяваме се, че по свое усмотрение нашия президент ще реши дали той да продължи да изпълнява задълженията си."

 


Заместник председателя на ПСР в Анкара Наци Бостанчи каза: "нашият министър Албайрак, трябва да направи лично изявление. Ние знаем че той служи на тази държава и нацията ни от години и искаме това да продължи по същия начин. Въпросът ще се реши по преценката на нашия президент."


Професорът по икономика, към факултета по икономика и административни науки, в университета "Коч", д-р Камил Йълмаз каза: "Дали министърът е подал оставка или не! Сигурно е. Президентът ясно каза лично, че е против увеличаването на лихвените проценти. Обобщението на този уикенд от петък вечер до неделя вечерта: турската лира е напълно незащитена."


Фаик Йозтрак, говорител на 
основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) заяви в Туитър снощи: "Страната е в икономическа депресия.  Не е ясно с часове, дали министърът на финансите е подал оставка. Семейната битка съсипва икономиката.  Нашата нация не трябва да търпи капризите на едноличния режим." 

 


Кой е Берат Албайрак?


Берат Албайрак е роден на 21 февруари 1978 г. в Истанбул.
Завършва магистърската си степен в Университета за бизнес в Любин в Ню Йорк Пейс, след като завършва Истанбулския университет, департамент по бизнес администрация на английски език.
Започва кариерата си през 1996 година като мениджър в различни бизнес направления, особено в икономиката, енергетиката и финансите.
Бил е анализатор във вестник „Сабах“. Албайрак сложи край на кариерата си в частния сектор в края на 2013 г. Той изнася лекции по банково дело и финанси в университета „Мармара“.


Берат Албайрак има 4 деца от брака си с Есра Ердоган Албайрак, дъщерята на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?