2374
Следвайте ни

Турският износ скочи с 30% и и рекордно надхвърли 20 милиарда долара

viber icon

Турските износители успяха да надхвърлят прага от 20 милиарда долара за първи път на месечна база през септември, обяви в петък търговският министър на страната. Износът нарасна с 30%, за да достигне 20,8 милиарда долара миналия месец, каза Мехмет Муш на среща в столицата Анкара.

„За първи път в историята на нашата република ние надхвърлихме праговото ниво от 20 милиарда долара на месечна база“, каза Муш. Вносът нарасна с 12% до 23,4 млрд. Долара, отбеляза Муш. Страната е постигнала и 12-месечната си износна цел за тази година през първите девет месеца на годината, достигайки 212,2 милиарда долара, отбеляза министърът.

Както е посочено в новата икономическа програма на Турция, обявена от правителството, целта за износ за тази година е 211 млрд. Долара, добави той. „Вярвам, че този успех ще продължи да се увеличава и да поддържа растежа за постоянно“, каза Муш.

Коефициентът на покритие на износа към вноса през септември е бил 88,9% в сравнение със 76,7% преди година, показват данните. От своя страна Исмаил Гюле, ръководител на Асамблеята на турските износители (TIM), заяви: „Турция успя да увеличи износа си до 170 страни.“

Германия беше най-добрата дестинация за турски износ миналия месец с 1,7 млрд. долара, което е ръст от 12% на годишна база. Следва САЩ с 1,3 млрд. долара и Великобритания с 1,3 млрд. долара, подчерта Гюле. През първите девет месеца на тази година износът възлиза на 161 милиарда долара, което е ръст от 36% спрямо миналата година, отбеляза Муш.

Вносът се повиши с 24% до 193,4 млрд. долара, намалявайки външнотърговския дефицит на страната с 15% до 32,4 млрд. Долара. Коефициентът на покритие на износа към вноса също се е увеличил със 7,5 процентни пункта до 83,3% през януари-септември, подчерта той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?