Следвайте ни

Турски учени създадоха материали, които подобряват точността на PCR тестовете

viber icon

Учени в Турция са създали материали, които ще подобрят достоверността на тестовете за коронавирус.

Националният институт по метрология (UME) под ръководството на Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TUBITAK) успя да произведе базирани на РНК референтни материали, които ще позволят производството на по-точни PCR тестове, заяви министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк.

"Това ще увеличи точността на PCR тестовете. Също така произведените материали ще бъдат използвани за вътрешен контрол на качеството на PCR комплектите", каза Варанк.

"Стартирахме проект за производство на тези референтни материали за използване от лаборатории и производители на комплекти в нашата страна. Завършихме работата си за три месеца."

Той подчерта, че произведените в страната материали са по-устойчиви на прах и топлина от подобни, използвани в чужбина. 


Материалите ще служат за потвърждаване на сигнала, генериран от PCR тестове, като по този начин ще се увеличи достоверността на резултатите.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?