44

Турски учени откриха уникален нов вид сом

Учени от три университета в Турция добавиха нов вид риба сом към световната литература въз основа на техните изследвания върху рибното разнообразие.

Доцент Салим Серкан Гючлю от Факултета по рибарство в Университета за приложни науки в Испарта, заедно с професор Давут Туран и доцент Гьокхан Калайджъ от университета Реджеп Тайип Ердоган и доцент Сади Аксу от университета Ескишехир Османгази, идентифицираха нов вид риба сом по време на детайлна разработка.

В писмено изявление професор Гючлю спомена, че в Турция има приблизително 430 вида сладководни риби.

Гючлю отбеляза, че 50 на сто от видовете сладководни риби в Турция са ендемични. Той оцени, че като се има предвид разнообразието от рибни видове, затвореният басейн Коня е най-богатият с 65 процента ендемизъм, следван от Бурдур с 54 на сто, Бююк Мендерес с 42 на сто, езерото Ван с 40 на сто и Анталия с 33 на сто.

Гючлю посочи, че при сравняване на численото състояние на сладководните риби, живеещи в Анадола и Европа, те срещат почти еднакъв брой видове риби.

Учените проведоха съвместни изследвания в районите на разпространение и състоянието на опазване на рибата сом в Егейския и Средиземноморския регион.

В проучването новоткрит вид риба, за първи път срещната в потоци покрай Балъкесир е наречена "Oxynoemacheilus kottelati" във връзка с Морис Котелат, швейцарски учен, който има значителен принос към световната рибна фауна. Рибата е публикувана в списание "Зоосистематика и еволюция", издавано от Берлинския природонаучен музей.

С това откритие броят на видовете риби сом достигна 49, като 37 са докладвани като ендемични видове в Турция.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?