Следвайте ни

Турски учени борят коронавируса с лекарство за хепатит С

viber icon

Турски учени са доказали ефективността на лекарството рибавирин при лечението на COVID-19, заяви вчера министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

Според него учени, работещи върху COVID-19, са доказали ефективността на молекулите рибавирин при опити с животни.

Учените са кандидатствали пред турската агенция по лекарствата и медицинските изделия (TITCK) за провеждане на фаза 3 клинични изследвания върху молекулата, каза Варанк пред турския парламент в речта си относно бюджетните планове на министерството за следващата година.

Антивирусното лекарство досега се използва при лечение на хепатит С, както и други вирусни хеморагични трески.

Министърът каза, че молекулата има положителен ефект и за предотвратяване на инфекции при хора, изложени на вируса, както и за намаляване на заразността на коронавируса.

"Нашите учени също доказаха с всички предклинични експериментални резултати, че идентичната с природата молекула Griffithsin има противоинфекциозен ефект", каза Варанк.

Открито през 1971 г., това лекарство е включено в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация (СЗО) и е достъпно в целия свят като генерично лекарство.

Говорейки за усилията на Турция за вътрешно производство на ваксина или лекарство срещу COVID-19, Варанк каза, че все още продължават 17 проекта в сътрудничество със Съвета за научни и технологични изследвания в Турция (TÜBITAK).

ERUCOV-VAC, водещата ваксина срещу COVID-19 в Турция, която се разработва от университета Кайсери Ерджийес, започна проучвания с доброволци по-рано този месец.

Ректорът на университета, професор Мустафа Калъш, каза, че все още не са наблюдавани странични ефекти при доброволците.

"Планираме да приключим изпитанията на Фаза 1 през първата седмица на януари," каза той пред медиите.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай