46

Турски учен откри ключова молекула, важна за лечението на диабета

Турски академик, работещ в САЩ  откри нова молекула, произведена в мастните тъкани, която може да действа подобно на инсулина и бързо регулира нивата на кръвната захар.

Откритието на Генджер Санджар, научен сътрудник след докторантура в Института за биологични изследвания на Солк в Сан Диего, може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на диабет и положи основата за обещаващи нови пътища в изследванията на метаболизма.

Проучването, публикувано в Cell Metabolism, показва, че хормонът, наречен FGF1 (Fib-roblast Growth Factor 1), регулира кръвната глюкоза, като инхибира разграждането на мазнините.

Говорейки пред турския  всекидневник "Хюриет", Санджар каза, че FGF1 може да понижи нивата на кръвната захар, като контролира изгарянето на мазнини, точно като инсулина, добавяйки, че откритието ще играе значителна роля в бъдещите методи на лечение на пациенти с диабет.

Откритието се счита за медицинско развитие, което ще отвори нови хоризонти в лечението на диабет тип 2.

Санджар има диплома по молекулярна биология от Близкоизточния технически университет (ODTÜ) в Анкара и докторска степен от Хайделбергския университет в Германия. Академикът продължава работата си в САЩ повече от седем години.
 
 
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Нова молекула

Нова молекула

16.01.2022 | 17:02

Нова, нова ... колко да е нова? Що не отворихте една търсачка да проверите за FGF1 преди да публикувате щоротии? А, да вярно. "Чукча писател, не читател"

Отговори
0 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?