49

Турски учен опроверга Айнщайн с компресиране на светлината

Млад турски учен, работещ по квантова физика в Кембриджкия университет, проф. д-р Мете Ататюре остави своя отпечатък в историята, като успешно направи „измерването на шума на нивото на светлината“, което Айнщайн и други учени смятаха за невъзможно. Ататюре е удостоен с най-престижната британска награда, наградата и медала Томас Йънг, за работата си.

Прилагайки измерването с метода, наречен "компресиране на светлината", проф. д-р Мете Ататюре получи супер атом точно 100 пъти по-малък от атома.

Мете Ататюре е роден в Кайсери през 1975 г. Той успя да влезе в топ 500 на университетския изпит през 1992 г. След като завършва университета Билкент, катедра по физика, Ататюре прави докторска степен по квантова физика в Британския институт по физика. Започвайки работа в Кембриджкия университет, Ататюре работи в същия отдел на същия университет като известния физик Стивън Хокинг. 

Агенция Демирорен

Удостоен е с най-престижната награда на Великобритания, наградата и медала на Томас Йънг, проф. д-р Ататюре беше счетен за достоен за тази награда заради измерването на шума на така нареченото неизмеримо ниво на светлина.

Ученият обясни как е постигнал този исторически успех: „Въпреки многото опити в продължение на 35 години, той беше неуспешен“

Агенция Демирорен

 „За да наблюдаваме този много малък, но много фундаментален квантов ефект, първо използвахме полупроводников наноматериал, който наричаме квантова точка, вместо естествен атом. Така получихме „суператом“, чието взаимодействие със светлината е 100 пъти по-голямо от това на един атом. Така ние ясно разкрихме този квантов шум, който не е наблюдаван от години.

И така, ние доказахме, че основното ниво на шум, което смятахме, че винаги присъства, дори в пълна тъмнина, може да бъде намалено, ако добавим малко количество светлина към тази тъмнина. Измерването на шума при експериментални условия, при които може да съществува този ефект, въпреки че са правени опити от 35 години, до сега не беше успешно. Основната причина за това беше, че нивото на светлина, при което съществуваше ефектът, беше твърде ниско за измерване на шума.", заключи д-р Ататюре.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Грешник

Грешник

09.08.2022 | 17:09

Слава Севрюкова е доказала много неща ,които Айнщайн не е могьл да защити !!!!! Но понеже всичко е суета в тоя свят - Сега на този пореден европеец приел Исляма - Ще му дадат и Нобелова награда. Голям праз

Отговори
5 5
Мдаа

Мдаа

09.08.2022 | 22:40

Тук не е за тапаци, бе селски. Жули си шльокавицата и не се прави на умен.

Отговори
3 1
Коментар

Коментар

09.08.2022 | 16:21

Което показва, че трябва да проявяваме уважение към другите народи.

Отговори
17 1
Богдан Попов

Богдан Попов

09.08.2022 | 16:13

Еванла на този млад физик от Турция. Господ здраве да му дава.

Отговори
21 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?