49

Турски търговци чакат отварянето на границата с Армения

На фона на процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения, бизнесмени в турската източна провинция Карс, разположена близо до арменската граница, очакват отварянето на границата между двете страни.

Пред Анадолската агенция те заявяват, че отварянето на граничното КПП Догукапъ между Турция и Армения може да засили търговията в региона.

Турция затвори ГКПП-то през 1993 г., след като Армения окупира района на Нагорни Карабах в Азербайджан. Железопътната линия беше подновена през 2009 г., когато двете съседни държави подписаха „протоколи от Цюрих“ в опит да нормализират отношенията, но границата така и не беше отворена, тъй като протоколите не бяха ратифицирани в националните парламенти.

Турция и Армения проведоха първия кръг от преговори за нормализиране на отношенията на 14 януари, а втората среща на специалните представители е насрочена за 24 февруари във Виена.

Ертугрул Алибейоглу, ръководител на Търговско-промишлената камара в Карс, каза пред Анадолската агенция, че очакват „голям наплив на туристи“ от Армения към исторически и религиозни обекти в региона, в случай че продължаващите дипломатически контакти със съседите бъдат приключени положително. Връзките между град Карс и Армения по шосеен и железопътен път ще бъдат възстановени след 29 години.

„Туризмът ще се развива взаимно и този туристически бум ще бъде от полза и за двете страни“, каза той.

Адем Ертас, ръководител на Камарата на земеделието в Карс, каза, че Догукапъ е „един от най-важните пунктове, който свързваше страната ни с Русия в миналото. Оттук се търгуваше с добитък и селскостопански материали, внасяха и изнасяха се зърно и пшеница“.

„Процесът на нормализиране с Армения е добра новина за нас. Надявам се, че Догукапъ ще отвори възможно най-скоро“, добави той.

Адем Бурулдай, ръководител на Съюза на занаятчиите и камарите на занаятчиите, заяви, че отварянето на вратата към Армения ще бъде от полза и за собствениците на магазини в Карс и Акяка.

Собственикът на ресторант Алпай Кърт каза: „Ще се радваме да видим, че пунктът е отворен. Това ще допринесе за туризма и ще бъде полезно за търговците тук.“

Мурат Кочак, друг магазинер, посочи: „Отварянето на врата към една нова държава означава нови хора. С отварянето на границите ще има търговия между двете страни."

Миналата седмица, като част от усилията за подобряване на отношенията между двете страни, бяха осъществени и първите самолетни директни полети между Ереван и Истанбул, от нискотарифни авиокомпании.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?