2374
Следвайте ни

Турски студенти се редят на опашки за PCR , не ги пускат в университета

Неваксинирани студенти чакат с часове на опашки за PCRи, за да могат да влязат в кампусите

viber icon

Турският здравен министър заяви, че броят на случаите на COVID-19 сред децата на възраст 0-17 години се е удвоил през последните три седмици с повторното отваряне на училищата от 6 септември.


Отбелязвайки, че една четвърт от общите случаи на COVID-19 са били открити във възрастовата група от 0 до 17 години, Коджа каза, че присъственото обучение в университети също ще повлияе на броя на случаите.

Всички погледи в Турция са насочени към висшите учебни заведения, където вълни от студенти влязохаа в кампусите за присъствено обучение тази седмица. Служителите наблюдават отблизо ситуацията и дали Covid-19 случаите ще се увеличават.

 

От 15 октомври официалните лица заявиха, че очакват да видят последователните ефекти от инфекцията поради завръщането на студентите в кампусите.


Междувременно, тъй като повечето университети искат PCR тестове от студентите за влизане в кампусите, дълги опашки се появиха пред здравните центрове на университетите или болниците наблизо.


„Учените и студентите чакат с часове, за да получат PCR тестове в университетите в страната“, съобщава ежедневник Милийет.


Студентите критикуваха дългите опашки в социалните мрежи, качвайки снимки на ученици, които образуват големи тълпи.


„Чаках три часа, за да направя PCR тест в държавната болница в Кечиорен (район в столицата Анкара)“, каза един младеж.


"Казват, че ние сме бъдещето на страната, но не можем да влезем в кампуса ако не сме ваксинирани", допълни друг.


Студент обвини университет в Анкара, че „се извършва нарушение“ и не е допуснат.


„Има само един човек, който прави тестове. Не можем да видим края на опашката в поликлиниката за PCR тест в нашия университет “, оплака се друг студент.


От друга страна, студентите могат да бъдат ваксинирани в някои кампуси на университети.


Университетите в Биледжик и Невшехир са два от тях. Пред трапезарийте са отворени шатри за ваксинация, където студентите получават ваксини или информация за програмите за ваксинация, сподели в. Милиет.


„Като Научно-консултативен съвет по коронавируса и Министерство на здравеопазването смятаме, че всички алтернативи, включително образованието през уикенда, трябва да бъдат опция и училищата трябва да останат отворени“, каза той и добави, че същият подход ще бъде разгледан и за университетското образование.


„Не искаме да поставяме повече ограничения през новия период“, подчерта той.


Той също така отбеляза, че те ще предложат алтернативен вариант с новата турска ваксина Тюрковак, в допълнение към ваксините, идващи от чужбина, така че хората ще могат да избират между повече налични ваксини.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Само така

Само така

30.09.2021 | 11:57

Тия цигани да се ваксинират , че и без това са много над 60 милиона чист циганин . 5-10 да изпукат в следващите 3-4 годи пак е файда .

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?