71

Турски съд осъди мнима лекарка на 8 години затвор и я освободи

Съдът в Текирдаг, Северозападна Турция, освободи мнимата лекарка Айше Йозкираз, след като я осъди на 8 години затвор по обвинения във „фалшифициране на официални документи“, „подправяне на лични документи“ и „противопоставяне на закона, регулиращ неразрешените медицински престъпления“.

Йозкираз в действителност е на 21 г., но се е представила за 25-годишна. Тя работила 4 месеца в държавна болница в северозападната турска провинция Текирдаг като лекар. 

АА

Тя се е представяла като „общопрактикуващ лекар“ в държавната болница.  Арестувана е, след като други лекари се усъмнили в уменията и познанията ѝ и подали жалби срещу Айше. 

Тя е арестувана през октомври, след като се разбра, че работи в болницата с фалшива диплома. Образувано е разследване срещу нея.

По време на полицейския обиск в дома ѝ са конфискувани няколко фалшиви университетски лични карти, фалшиви лекарски карти, фалшиви дипломи, документи за самоличност на различни болници и хирургически дрехи. Йозкираз е казала на семейството си, че е завършила медицинския университет Чапа в Истанбул. В действителност тя е завършила само гимназия.

АА

В последното изслушване по делото Йозкираз вчера заяви, че съжалява за действията си и се извини, съобщи информационна агенция Демирорен.

„Показах стажантската си карта само на бившия си приятел. Никъде другаде не съм я ползвала. Не съм имала никаква финансова придобивка. Приемам, че съм присъствала на операция. Веднъж заших рана. Наистина съжалявам, научих си урока. Психически съм в много зле. Започнах да пия лекарства. Срамувам се от тази ситуация. Искам освобождаването ми заради здравето и образованието ми“, заяви Йозкираз по време на защитата си.

Нейният адвокат Огуз Кягътчъ сподели: „Клиентката ми е използвала титлата лекар, но не е получила никаква финансова облага. Никой не може да твърди, че Айше Йозкираз ме е лекувала. Случаят получи голяма популярност в турската преса. Тя също е наказана на цял живот от новините, които излязоха в медиите. Тя винаги ще помни тази грешка.

АА

Съдът осъди Йозкираз на общо осем години затвор, една година за „фалшифициране на лични документи“, три години за „фалшифициране на официални документи“, четири години за „нарушение на закона, регулиращ неразрешените медицински престъпления“ и глоба от 18 000 лири (1700 лв.). Съдът също така освободи Йозкираз, като взе предвид периода на нейното задържане.

Айше Йозкираз заяви пред медиите, че има желание да започне медицинско образование и да стане истински лекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?