Следвайте ни

Турски професор бие тревога за огромна опасност в Босфора

Дъното на пролива е токсично, когато ядем риба, уловена там, ние приемаме в организма си канцероген, заяви експертът по морска биология проф. Гюлшен Алтуг

viber icon

Професор от Истанбулския университет разкри тревожна информация, свързана с екосистемата на Босфорския проток. Рискът за човешкия живот е огромен, каза проф. Гюлшен Алтуг, пише Факти.бг.

Тя е експерт по морска биология. Алтуг каза, че морското дъно на Босфора е пълно с риболовни такъми, което крие угроза за морските видове и за човека. На дъното, по думите ѝ, има големи количества олово, което във времето се разтваря в солени води.
Оловото от такъмите, използвани за риболов, може да повлияе негативно на хабитата на рибата. „Когато ядем тази риба, ние приемаме в организма си канцероген”, заяви Гюлшен Алтуг. Местният продавач на въдици Серкан Есер заяви, че всеки месец продава повече от 100 килограма грузило за въдици.
Падналите във водата такъми от въдиците никак не са безобидни за екосистемата, защото с натрупване по морското дъно се събират тонове олово. Вреда на екосистемата нанасят не само любителите риболовци, но и професионалистите. 
Босфорът, който разделя европейската част на Турция от азиатската, е любимо място на мнозина за риболов. Цената на това удоволствие обаче може да се окаже висока.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?