71

Турски музей сред най-авангардните сгради за последните 100 години СНИМКИ

Модерният музей Одунпазаръ (MMО) в Турция е избран за една от най-авангардните и най-добрите музейни сгради през последните 100 години от водещото списание за визуални изкуства ARTnews, което е базирано в Ню Йорк.


MMО е основан през 2019 г. в турската провинция Ескишехир.


„Какво прави музея страхотен? Не само изложените произведения, но и самите му стени, които са предназначени да работят в услуга на изкуството“, казва списанието в статията си от 24 януари „25-те най-добри музейни сгради за последните 100 години“.


„Някои архитекти проектират музейните сгради да функционират като произведения на изкуството. В някои случаи тези сгради са станали също толкова разпознаваеми, колкото шедьоврите в колекциите на музеите“, се казва в публикацията.


ARTnews отбеляза, че музеят е домакин на колекция турско модерно изкуство на Ерол Табанджа, както и други временни изложби.


Структурата на модерния музей е вдъхновена от османската и традиционната японска архитектура и елементите на типичната гражданска архитектура Одунпазаръ.


Музеят е проектиран от известния японски архитектурен офис Кенго Кума и Съдружници. 


С площ за съвременно изкуство от 4500 квадратни метра, MMО донесе оживление в региона, както през деня, така и приз нощта, със своята авангардна дървена структура и впечатляваща архитектура.


MMО разполага с изложбени площи с различни размери, както и зони за кафене и работилница.


Музеят има за цел да увеличи културното развитие в региона и да укрепи художественото творчество у младежите чрез образователни програми, семинари, срещи на художници, работилници и динамични изложбени програми.


MMО е дом на инсталация (инсталационно изкуство), специално проектирана от прочутата японска бамбукова майсторка Танабе Чикуунсай.


В статията на ARTnews са посочени още и музеите "Център Помпиду" и Лувъра във Франция, испанският Гугенхайм, в Билбао и италианският MAXXI.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?