71

Турски министър заповяда арест на ютубър, обидил пророка Мохамед

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч обяви издаването на заповед за арест на скандален ютубър, чиито забележки за исляма и пророка Мохамед по време на скорошно интервю в платформата предизвикаха критики, че са „обидни“.

Младеж под името Даймънт Тема поддържа канал в YouTube под това име и има повече от 940 000 абонати. Във видеоклиповете си Тема, който има турско и албанско гражданство, говори основно за въпроси, свързани с религията, философията, историята и науката.

Министър Тунч обяви в X, че Тема е разследван от Главната прокуратура на Истанбул поради неговите „обидни, грозни и провокативни“ изявления за пророка Мохамед по обвинения в „разпалване на омраза и вражда сред хората“, съгласно член 216 от турския Наказателен кодекс (НКК). Той каза, че е издадена заповед за арест на Тема като част от разследването, откакто е ясно, че той е в чужбина.

„Грозни и провокативни изявления, насочени към исляма и нашия любим пророк, никога не са приемливи. Разследването се води щателно”, написа министърът. 

Тема направи забележките, които предизвикаха разследването по време на скорошно интервю с друг ютубер който защитава религиозния начин на живот.

В интервюто Тема описва себе си като агностик, който твърди, че всяка крайна реалност (като Бог) е неизвестна и вероятно непознаваема.

Младежът който е на 30 години също така критикува управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради предполагаемите й ислямистки връзки.

На фона на широко възмущение и множество реакции и дискусии за състоянието на светската държава, в социалните медии заради забележките му, Тема обяви в канала си в понеделник, че е бил принуден да напусне Турция за Албания след онлайн заплахи за арест и опасения за безопасността му. Той отбеляза, че може да се опита да се върне в Турция след четири до пет месеца.

Следващият път, когато дойда в Турция, могат да ме арестуват, ако искат, и да ме вкарат в затвора; Мога да отида в съда, мога да свидетелствам тогава. Няма проблем. Но сега не исках да изпитам това точно сега, когато това ми се натрапва, когато някои общности в страната искат да умра“, заявява Тема.

Турските власти също поискаха YouTube да забрани противоречивото видео.

Турция е предимно мюсюлманска, но официално светска държава, въпреки че разследванията на популярни личности са срещани поради техните коментари за исляма, ислямския закон или пророка Мохамед.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?