1553
Следвайте ни

Турски министър изръси страшен хит за "изтичането на мозъци" от страната

Турция се стреми да намали младежката безработица от 25 до 17 на сто до 2023 г.

viber icon

Министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Билгин заяви вчера, че добре образованите и квалифицирани млади хора в Турция не „бягат“ от страната, а са отишли ​​в чужбина, „за да опознаят света“.

„Най-голямата ни сигурност по отношение на бъдещето са нашите млади хора. В момента има над 30 хил. млади хора от Турция, които правят докторат в чужбина. Ако отидете в най -добрите университети в света и попаднете на турски младеж, няма смисъл да се притеснявате за това. Тези, които се връщат в Турция, са по-добре от тези, които са останали в чужбина”, каза Билгин.

Министърът направи забележките по време на форум, организиран от Турската конфедерация на асоциациите на работодателите (TİSK).  „Ентусиазмът да заминат в чужбина е предимно сред младите хора. Не бива да виждаме това като „бягство на младежта от Турция“. Младежите искат да опознаят света. Те имат знания и способности да опознаят света“, каза той.

Социологични проучвания, проведени през последните години, показват, че турските младежи са все по-неуверени и притеснени за бъдещето си в страната. Безработицата сред младежите в Турция по официални данни е 23 на сто.

Според националната стратегия за младежка заетост, Турция се стреми да намали младежката безработица от 25,3% през 2020 г.до 17,8% през 2023 г.
За целта ще бъдат създадени центрове в цялата страна, които ще работят по периодични програми за обучение. Делът на хората без образование, работа или обучение, е нараснал до 28,3 на сто през миналата година на фона на пандемия коронавируса.

Нивото на заетост сред турските младежи се очаква да се увеличи от 39,1% през 2020 г.до 46% през същия период. Центровете се предвижда да осигурят обучение и психосоциална подкрепа на нуждаещи се младежи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?