Следвайте ни

Турски концептуален електрически автомобил с награда за дизайн СНИМКИ

viber icon

За първи път турски автомобил е коронясан за една от най-престижните награди за дизайн в света, се казва в изявление на турската автомобилна компания TOGG.

„Ние сме първата турска марка, получила подобна награда и пожънахме значителен успех с модела C-SUV на наградите iF Design 2021“, обявиха от компанията.

Тази година близо 10 000 продукта и проекти от 52 държави се състезаваха в наградите iF Design, които от 1954 г. са приети като символ на дизайнерските постижения на международната сцена.
Електрическото превозно средство TOGG C-SUV, спечели в категорията "Професионална концепция" (Professional Concept).

„Ние установихме дизайнерските цели и техническите характеристики на нашия автомобил въз основа на потребителски идеи“, каза Гуркан Каракас, изпълнителен директор на групата.

Той похвали световноизвестния дизайнер на компанията Мурат Гюнак, който наскоро се присъедини към TOGG като лидер на екип Дизайн. Гюнак е турски автомобилен дизайнер и бивш главен дизайнер на Volkswagen и Mercedes-Benz. От 2011 г. той работи във Франция, по нови проекти за електрически превозни средства. 

"Увенчаването с толкова ценна награда на оригиналния ни дизайн, който разработихме вдъхновени от нашата култура, ни мотивира да работим по-усърдно за реализацията на този мащабен проект."

TOGG е създадена през 2018 г. под ръководството на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция от няколко турски компании.

Компанията предвижда да пусне първото превозно средство през 2022 г. Производството ще се осъществява поетапно във фабриката строящата се в гр. Гемлик, в район Бурса. Първоначалните инвестициите са на стойност над 22 милиарда турски лири (4.4 млд. лв), като над 4 300 души ще бъдат заети във фабриката. При достигане на пълния капацитет се планира годишно производство на 175 000 електрически автомобила. 

Компанията притежава права на интелектуална и индустриална собственост на пет различни модела електрически превозни средства, които ще бъдат произвеждани в Турция: SUV, b-SUV, седан, c-хечбек и b-MPV.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

V z o 80g 11g

V z o 80g 11g

19.04.2021 | 12:56

Yyyy bokaaiii mos..,

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?