49
Следвайте ни

Турски кмет въведе непосилна такса за бракове с чужденци

viber icon

Кметът на западната провинция Болу, Танджу Йозджан, представи на градския съвет предложение, което преразглежда сватбените такси в провинцията. Сред предложените промени е повишена такса за втори и трети брак, както и непосилна такса от 100 000 турски лири (около 15 хил. лева), която трябва да се плати на общината, ако младоженците са чужденци.


Предложението е поредното нестандартно и непопулярно решение на кмета Йозджан, който е избран от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).


„Не искаме чужденците да се женят в Болу, да се установят в града и да имат деца тук“, каза той. "Искаме те да се върнат в страната си“, каза той. Кметът заяви, че мярката е конкретно срещу семействата на иракски и сирийски бежанци. 


Проектът включва и прекомерни такси за тези, които се развеждат и сключват повторно брак. Цената за втори брак ще бъде 5000 лири, а цената за трети ще е 50 000 лири. 


„Взимаме тези решения, за да защитим целостта на семейството, да предотвратим травмите на разделени деца. Няма да толерираме разводите“, каза той. 


Йозджан преди това е бил обект на дисциплинарно разследване от РНП за коментарите и поведението си. Той заяви, че възгледите му не отразяват тези на партията.


Сега в Турция има близо четири милиона бежанци, над 90% от които са дошли в резултат на конфликта в Сирия. Стотици хиляди са иракчаните, а това лято вълна от афганистански мигранти дойде в страната, след като САЩ се изтеглиха от Афганистан. С това нарастване на мигрантите се забелязва и ръст на антиимигрантските настроения.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?