2374

Турски историци настръхнаха срещу Илон Мъск заради туит

Турските историци се нахвърлиха срещу най-богатия човек в света Илон Мъск за неговия туит „1453 Константинопол“. В нега Мъск намеква, че Истанбул е превзет не с военна победа, а поради отворена порта, забравена от византийските войници.

Според исторически сведения, османският султан Мехмед II превзема Истанбул, тогава Константинопол, на 29 май 1453 г., след 53-дневна обсада, започнала на 6 април 1453 г.

„Теорията за отворена порта е написана от австрийския автор, журналист от 20-ти век, Стефан Цвайг. Той познаваше добре европейската история, но не познава много турската история“, каза видният турски историк Илбер Ортайлъ.

На 17 юни Мъск публикува туит, в който се вижда как византиец се пита: „Заключих ли портата?“

Много потребители на социалните медии отбелязаха, че момента в който туита е изпратен, съвпада с нарастващото напрежение между Турция и Гърция в последните дни. Някои смятаха, че Мъск омаловажава падането на Константинопол, други предупредиха Гърция да „държи портите плътно затворени срещу турците“.

„Истанбул беше превзет след огромна военна подготовка. Не беше толкова лесно“, отбеляза Ортайлъ.

„Мъск може да се позовава на теорията на Цвайг, но изглежда той не знае подробностите“, добави той.

Ерхан Афьонку е друг историк, който се ядоса на Мъск. „Слуховете за „отворена порта“ нямат нищо общо с реалността. Тази версия беше разпространена в Европа, за да може се възстановят от шока от завладяването и да подценят падането на града под турска власт“, каза той.

Неджметин Алкан, историк, занимаващ се с Османската империя заявяви, че завладяването „не е толкова прост акт, колкото влизането на 50 еничари през отворена порта“.

Византийският историк Ебру Алтан е друг експерт, който смята, че Мъск се подиграва с гърците. „Тази „отворена порта“ се казва „Керкопорта“, която и сега съществува между старите градски порти на Истанбул Егрикапи и Едирнекапъ. Някои поддържат този мит жив, за да омаловажават завоеванието."

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

21.06.2022 | 17:28

Турчин и историк са две взаимоотеищащи се понятия.Турците са евреи ,които потъпкват историята! Турците са врагове на Българите! Турците и гърците са едно и също еврейско племе ! Турците са неграмотни! Турците са садисти! Турците са нехигиенични,защото не използуват тоалетна хартия,а си отклепват ония гнусотии отзад с ръце и под ноктите им е пълно с вредни микроби. Турците са ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО НА "САРМАТ"! ДА ЖИВЕЕ РУСКО-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА! ДОЛУ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ!

Отговори
3 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?