46
Следвайте ни

Турски ентусиасти строят османска галера до Измир

viber icon

Група турски археолози, моряци и други морски ентусиасти се събраха, за да построят копие на османска галера. Групата, която стои зад подобни проекти за възраждане на историческите средства за морски транспорт, има за цел да завърши строителството за две години. Историческата изследователска група "360 градуса", базирана в западната провинция Измир, вече успя да построи кораби, които копират плавателни съдове, използвани в миналото от различни цивилизации.

Галерията, която ще се основава на проучвания на османски плавателни съдове, ще отразява епохата, в която Османската империя е доминирала в Егейско море със своите военноморски сили, казаха те. Доброволците правят изследвания за галерата и ще се възползват от миналия си опит. Те успешно са направили копие на  кораба от бронзовата епоха "Улубурун", който доскоро се смяташе най-стария открит известен потънал кораб, датиращ от преди 3300 години. Групата успешно е построила и копие на Кибела, едноименен кораб, построен от йонийци през 6 век пр.н.е. Те дори успели да плават с него по предполагаемите му исторически маршрути.

Следващият им проект се основава на галери от 15-16 век, използвани както в османския флот, така и в търговията. Корабът ще бъде с дължина между 25 и 30 метра и след като бъде завършен е предвидено да плава в Егейско и Средиземно море.

Доброволците, включително археолози, архитекти, инженери, капитани и дърводелци сега работят в своята работилница - корабостроителница в град Урла до Измир. Чертожникът Муалла Еркурт, който е и мениджър на новия проект, казва, че тяхната цел е да популяризират историята на Анадола, „която също е част от историята на човечеството“.

„Работим в хронологичен ред. След "Улубурун" и йонийския кораб, изградихме копия на финикийски лодки, цикладски лодки и сега сме в „османския период“, каза тя пред Анадолската агенция (AA). "Турция няма плаващ османски кораб. Нашата задача беше да възстановим един като потомци на османците “, каза тя. Галерата ще бъде точно копие и ще бъде задвижвана само с платна и гребла. Ще очертаем курс през местата, през които османците някога са плавали в Средиземно море. Планираме да пътуваме до местата където са отишли нашите предци, от испанските брегове до Северна Африка и на изток по Средиземноморието. “, каза тя.

Професор Серим Пакер от морския факултет на Университета Докуз Ейлюл в Измир, който работи като капитан в проекта, заяви, че това ще бъде „специален повод“.

„С предишните ни модели ние осъществихме исторически пътувания с кораби без модерно оборудване и прекарахме дни в морето. Можете да почувствате духа на времето в тези плавателни съдове и да видите колко трудно е било тогава да управлявате корабите “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?