46
Следвайте ни

Турски депутат: 720 хиляди деца работят в страната

viber icon

По време на обсъждането на бюджета за Министерството на семейството и социалните услуги, миналата седмица, заместник-председателят на парламентарната група на опозиционната "Добра" партия, Ерхан Уста каза, че в Турция има 720 000 работещи деца, 250 000 от които нямат достъп до образование. Изявлението му се основава на данни, публикувани от Международната организация на труда (МОТ).

Детският труд е проблем, който тормози Турция. Според МОТ 4,4% от децата на възраст 5-17 години в страната са принудени да работят, главно за да помагат финансово на семействата си. Около 79,7% от непълнолетните работници са на възраст 15-17 години, 15,9% са на възраст 12-14 години, а 4,4% от работещите деца са на възраст под 11 години. По-голямата част от детските работници в Турция са момчета - 70,6% и 29,4% момичета. Приблизително 35% от работещите деца в страната нямат достъп до образование поради това, че работят.

Уста заяви, че поради растящите нива на бедност в Турция, нараства и процента на детския труд. Според Турския статистически институт (TÜİK) 7,4 милиона деца в Турция са под прага на бедността - една трета от децата в страната. Според доклада на УНИЦЕФ за 2020 г. само 53% от младите хора са доволни от живота си, а 70% от тях искат да напуснат Турция за по-добри възможности в чужбина, каза той.

„Около 30,8% от децата работници в Турция работят в селскостопанския сектор, докато 23,7% работят в промишления сектор и 45,5% в сектора на услугите“, се казва в доклада. 

В доклада се казва, че броят на децата-работници се е увеличил по време на пандемията от COVID-19, поради намаляването на доходите на домакинствата и предпочитанията на работодателите към евтина работна ръка.

„Турция подписа много споразумения по отношение на превенцията на детския труд, но страната има проблем в решаването на проблема“, се казва в доклада.

Най-малко 513 деца-работници са загубили живота си през последните осем години в Турция, според доклад, публикуван от Асамблеята за здраве и безопасност на работниците (İSİG).

58 процента от убитите деца са мигранти и работят предимно в строителството, селското и горското стопанство. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?