2374

Турски, арменски и азерски лидери на знакова среща в Прага

Ердоган: Турция и Армения може да постигнем пълна нормализация

Турски, арменски и азерски лидери проведоха първите по рода си забележителни разговори в Прага вчера. Това е нова надежда за изглаждане на напрежението в Южен Кавказ след смъртоносните сблъсъци между Армения и подкрепяния от Турция Азербайджан миналия месец.    

Анадолска агенция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, азерският му колега Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян се събраха в кулоарите на срещата на върха на Европейската общност. Лидерите "разговаряха известно време във фоайето", се казва в официално турско изявление. 

Анадолска агенция

Ердоган и Пашинян проведоха и двустранна среща в кулоарите, допълват от дирекцията. Срещата бе първата по рода си след години, когато процесът на нормализиране между Анкара и Ереван беше прекъснат преди 13 години.

Ердоган съобщи, че разговорите Турция-Армения продължават чрез специални представители, добавяйки, че срещата му с арменския премиер Никол Пашинян е била в "приятелска атмосфера".

Анадолска агенция

„Искрено вярвам, че можем да постигнем нашата цел за пълна нормализация на основата на добросъседски отношения в нашия регион“, обяви той.

Като част от преговорите с Армения до сега, бяха възобновени чартърните полети между страните, а сухопътната граница, която Анкара затвори през 1993 г. в знак на солидарност с Баку, беше отворена за граждани на трети страни.

Преговорите дойдоха след възобновяването на сблъсъците между Армения и Азербайджан миналия месец заради конфликтния регион Нагорни Карабах. Сблъсъците продължиха дни наред на фона на взаимни обвинения от Баку и Ереван, оставяйки най-малко 150 смъртни случая от двете страни.

Анадолска агенция

Анкара открито застана на страната на Азербайджан по време на конфликта въпреки опитите за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван, целящи установяване на дипломатически отношения между двете съседки.

След като обвини арменските „нарушения“ и „агресивното им поведение“ за сблъсъците, Ердоган възприе по- конструктивен тон . „Вярваме, че е възможно да се подпише всеобхватно мирно споразумение между двете страни възможно най-скоро“, каза той по време на обръщението си към Общото събрание на ООН.

Турция призна Армения след нейната независимост от Съветския съюз през 1991 г., но не успя да установи дипломатически отношения.  

Пашинян и Алиев също се събраха на четиристранна среща с френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в кулоарите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?