49
Следвайте ни

Турската ваксина срещу COVID-19 ще бъде тествана в Киргизстан

viber icon

Киргизстан се съгласи да проведе изпитвания по фаза 3 на първата турска ваксина срещу коронавирус Турковак. Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, който посети миналата седмица страната от Централна Азия, заяви пред Анадолската агенция (AA) днес, че са постигнали сделка с президента на Киргизстан Садир Джапаров по този въпрос.

Тюрковак, разработена от учени от университета Ерджиес в Кайсери, започна фаза 3 на изпитания с доброволци през юни. Неактивната ваксина сега е на етап одобрение за спешна употреба и министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви миналата седмица, че масовото й производство вероятно ще започне през октомври, след като получи одобрение.

Специалистите обявиха, че вече водят преговори с други държави за провеждане на фаза 3 на Турковак. Октай потвърди, че преговорите продължават с Пакистан, Азербайджан, Аржентина, Колумбия и Полша, наред с други, за започване на изпитания и в тези страни. „Ние работим усилено, за да направим нашата местна ваксина достъпна не само за нашата нация, но и за цялото човечество“, каза Октай пред AA. Той отбеляза, че международните изпитания ще помогнат на Тюрковак да стане международно призната.

„Опитът, който натрупахме в процеса при разработването на Тюрковак, също ще ни помогне да развием нови местни ваксини“, каза Октай.

Турция и Киргизстан, които поддържат тесни връзки , засилиха сътрудничеството по време на пандемията от коронавирус. По-рано тази седмица Анкара достави 150 000 дози китайска ваксина Коронавак като дарение за страната от Централна Азия. Киргизстан закъсня с ваксинациите срещу смъртоносната болест и досега е ваксинирал едва 700 000 души от население от 6,5 милиона души.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КуКу-РуКу

КуКу-РуКу

19.09.2021 | 18:59

Дайте я в Булгаристан!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?