Следвайте ни

Турската розова долина с драстични загуби заради сушата СНИМКИ 

viber icon

Южната турска провинция Испарта, известна като „страната на розите“, или "турската розова долина", произвежда 60% от световната реколта от рози и изнася продукти по целия свят, съобщиха от Анкара.


Розовото масло, за което се твърди, че има ефект против стареене, отбелязва голямо увеличение на търсенето от световните луксозни марки, предимно във Франция и Китай.


Стотици жени се включиха в  розобера на годишната реколта, като продукцията се събира в производственото съоръжение на "Гюлша козметикс" от началото на юни, при засилени мерки за безопасност заради коронавирус пандемията. 
  
Събирането на реколтата продължава един месец и се извършва всяка година между май и юни.
  
През последните две години коронавирусът и екстремните условия на суша в Турция са навредили на годишната реколта, като производството е намаляло приблизително с 30%.


Въпреки че пандемията засегна местните магазини и броя на туристите, много производители на продукти, свързани с рози, отбелязаха увеличение на онлайн продажбите в този период.


Събраните розови листа се складират и обработват в дестилатор във фабриката на  компанията.


При преработването на розовия цвят се получават розово масло и розова вода. 


От етеричните масла, съдържащи се в цветовете, се произвеждат парфюми.


От цветните листенца се приготвят конфитюри, желета, сладка и ликьори. Продуктите, получени от преработването на цветовете, се влагат в кулинарията като ароматизатори, овкусители, оцветители, например розовият мед.


Освен масло, при преработката на розовия цвят се получава и розова вода, която намира употреба в парфюмерийната и хранителната промишленост.


Насажденията с рози изпълняват и противоерозионни функции в района, в който се отглеждат.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

аха

аха

15.06.2021 | 09:04

Значи не е вярно, че е намаляло търсенето на розово масло. Точно обратното. Милите съседи откъде взимат семената, да не се окаже, че от нас? България търпи загуби в традиционната Розова индустрия заради лоша държавна политика, лоша търговска политика и преки вреди от страна на Турция, която като основен конкурент е силно замасена и в нашето розопроизводство. Знаете под чие покровителство.

Отговори
3 3
намръщенЪ

намръщенЪ

15.06.2021 | 16:51

Това, което никога някога не се казваше в учебниците бе, че османците донасят на Балканите маслодайната роза. Както и кайсията. Тези две нещица са абсолютно непознати тук дотогава. отглеждането на маслодайна роза е било типично не само за Розовата долина, но и за районите на Стрелча, Пещера, дори в Северна България(Еленско)

Отговори
1 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

15.06.2021 | 22:31

BLAGODARENIE NA SHTEDROSTTA,MILOSARDIETO I SHIROKATA DUSHA NA OSMANLIITE-TURTSI-MUSLUMANI DNES HOLANDIYA PRAVI BIZNES S LALETA , A BULGARIYA S ROZI !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?