71

Турската полиция конфискува мозайки на 2700 години

Турските сили за сигурност конфискуваха две мозайки на 2700 години от римската епоха при операция, извършена срещу незаконни разкопки в задния двор на дом в Измир. Полицейски екипи от Измир проведоха дългосрочна акция в имот след сигнал,съобщи агенция Демирорен (DHA).

Откритите мозайки датират от началото на римската епоха, 753 и 509 г. пр.н.е. Експерти отбелязват, че са принадлежали на заможно семейство по това време, тъй като подобни изображения на ангели върху мозайките символизират богатство и величие.

След едномесечно наблюдение полицията задържа трима души при акцията, докато те се опитвали да пренесат мозайката от мястото където са я открили. Сред задържаните са наемодателят и наемателят, които твърдяли, че правят разкопки, за да пробият кладенец в задния двор и случайно се натъкнали на артефактите.

Всяка година в Турция се извършват хиляди операции срещу контрабандата, за да се възпрепятства незаконната продажба на исторически предмети и да се защити богатото културно наследство на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”