71
Следвайте ни

Турската полиция конфискува мозайки на 2700 години

viber icon

Турските сили за сигурност конфискуваха две мозайки на 2700 години от римската епоха при операция, извършена срещу незаконни разкопки в задния двор на дом в Измир. Полицейски екипи от Измир проведоха дългосрочна акция в имот след сигнал,съобщи агенция Демирорен (DHA).

Откритите мозайки датират от началото на римската епоха, 753 и 509 г. пр.н.е. Експерти отбелязват, че са принадлежали на заможно семейство по това време, тъй като подобни изображения на ангели върху мозайките символизират богатство и величие.

След едномесечно наблюдение полицията задържа трима души при акцията, докато те се опитвали да пренесат мозайката от мястото където са я открили. Сред задържаните са наемодателят и наемателят, които твърдяли, че правят разкопки, за да пробият кладенец в задния двор и случайно се натъкнали на артефактите.

Всяка година в Турция се извършват хиляди операции срещу контрабандата, за да се възпрепятства незаконната продажба на исторически предмети и да се защити богатото културно наследство на страната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?