49

Турската опозиция се готви за радикална промяна след загубата на изборите

Кметът на Истанбул от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу публично заяви, че е необходима радикална промяна в неговата партия след загубата на президентските и парламентарните избори в Турция. 

АА

Позовавайки се на смяната на членовете на Централния изпълнителен съвет (ЦИС) на РНП, Имамоглу обяви: „Промяната не може да се случи с един борд“. Кметът също намекна, че може да предприеме инициативи, за да ръководи промяната в РНП.

АА

„Нека подчертаем това. За съжаление загубихме три (президентски) избори за девет години. След изборите (през 2023 г.) не можем да изпаднем в небрежност да продължим пътя си, като продължим да правим същите грешки. РНП е най-важната политическа партия в историята на републиката“, заяви Имамоглу вчера в Истанбул. 

АА

„Нашата държава, нашата нация винаги е била пред всичко за мен. Политическите партии са инструмент. Промяната е много важна концепция. В изявлението си миналата седмица всъщност ясно споменах нуждата от силна промяна, пълна промяна, промяна на разбирането, радикална и детайлна промяна. Аз съм в най-силната позиция да изисквам разбиране за промяната.

Обществото иска промяна, не само аз. Не е възможно да вървите по пътя, без да ги чуете. От съществено значение е да разберем какво искат всички наши симпатизанти“, допълни Имамоглу.

АА

Кметът на Истанбул също намекна, че може да предприеме инициативи, за да ръководи промяната в своята партия. „В името на моите идеали никога не съм се поколебал да поема отговорност за всичко. Ще продължа да бъда войник на демокрацията. Следя процеса“, добави той.

АА

Президентът Реджеп Тайип Ердоган победи кандидата за президент на опозицията и лидер на РНП Кемал Кълъчдароглу на втория тур на президентските избори на 28 май с 52,18% от гласовете.

На парламентарните избори на 14 май РНП получи едва 25,41% от гласовете, което не оправда очакванията, като в крайна сметка има 169 места в парламента от 600, като остави мнозинството на управляващия алианс. 

АА

След загубите имаше призиви за промяна в РНП, но Кълъчдароглу все още не показва намерение да подаде оставка и самокритика. Той и няколко ръководители на РНП сега обвиняват прекомерното използване на държавни ресурси от Ердоган и поляризиращата реторика на последния за загубата на изборите. 

Миналата седмица мнозинството от членовете на Централния изпълнителен съвет (ЦИС) на РНП подадоха оставки, като Кълъчдароглу назначи нови имена на постовете им. Новите имена обаче не показват признаци на промяна, а напротив, увеличават властта на Кълъчдароглу в партията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Краварите не успяха с преврата в Турция

Краварите не успяха с преврата в Турция

08.06.2023 | 15:00

Но у нас успяха!

Отговори
1 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?