49
Следвайте ни

Турската опозиция призовава за предсрочни избори на фона на обезценяването на лирата

viber icon

Председателят на основната турска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу гостува на председателката на "Добрата" партия, Мерал Акшенер. Те отново призоваха за предсрочни избори в Турция. 

Срещата се състоя само няколко часа, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори своята нетрадиционна хипотеза, че намаляването на лихвените проценти ще доведе до по-ниска инфлация, в ход, който тласна лирата до ново рекордно ниско ниво от 10,63 за долар. 

Междувременно Еврото премина рекордното психологическо ниво от 12 лири. Сроред БНБ, един лев се разменя днес вече за 6.06 лири, като една лира е 16 стотинки. 

След срещата си Кълъчдароглу и Акшенер се обърнаха към пресата, като поискаха Ердоган да обяви предсрочни избори на фона на покачващите се цени и поевтиняването на лирата.

Кълъчдароглу каза, че с всеки ден, в който управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) остава на власт, Турция е тласкана в задълбочаваща се икономическа криза.

Лидерът на РНП каза, че ПСР вече не може да управлява страната или икономиката, тъй като всеки ден все повече хора обедняват.

„Напуснете властта възможно най-скоро с избори. Държавата има нужда от правилно управление“, каза Кълъчдароглу.

Междувременно заместник-председателят на парламентарната група на управляващата ПСР Бюлент Туран каза, че изборите ще се проведат по график през 2023 г. 
"Турция няма на дневен ред предсрочни избори", написа Туран в Туитър. 

Турската лира вчера падна до рекордно ниско ниво спрямо долара, тъй като Ердоган обеща да настоява за по-ниски лихвени проценти. Днес следобед се провежда критично заседание на Централната банка за определяне на лихвените проценти.

Обръщайки се към членовете на управляващата си ПСР в парламента, Ердоган каза: "Лихвите са причината, а инфлацията е резултатът. Нашите приятели, които защитават лихвените проценти, не трябва да се обиждат, но аз не мога да вървя заедно с тях."

Малко по-късно пред медиите Ердоган заяви, че централната банка на Турция е независима и решава самостоятелно дали да промени лихвените проценти."

Турската лира се обезцени с близо 28 на сто през 2021 г. 

Подчинявайки се на политическия натиск, се предполага, че централната банка ще понижи днес лихвения процент със 100 базисни пункта до 15%, докато инфлацията нарастна до почти 20%.

Ердоган смени няколко ръководители и членове на централната банка в стремежа си към понижаване на лихвите с надеждата, че това ще стимулира икономическия растеж.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?