Следвайте ни

Турската лира се повиши с 1,5% до нивата на август

viber icon

Турската лира днес се покачи с 1,5% до най-силните си стойности от август, а показателят на риска спадна до най-ниския за една година. 

Досега тази година валутата изпревари всички аналози на развиващите се пазари с изключение на китайския юан, след като новият шеф на централната банка Наги Агбал повиши лихвите до 17% от 10,25% от ноември насам и обеща да се справи с двуцифрената инфлация.

В най-добрия си ден за тази година, днес лирата скочи до 7,2025 спрямо долара, което е най-силното си ниво от 11 август. А Еврото се разменя за 8,6811 турски лири. 

Нарастването на лихвените проценти и обещанието на правителството за нова по-благоприятна за пазара икономическа ера породи очакванията Турция да се справи с инфлацията, да възстанови своята парична надеждност и да възстанови изчерпаните валутни резерви.

Отделни данни показват, че цените на дребно в Истанбул са се увеличили с повече от 15% в сравнение с предходната година, докато цените на едро са скочили с близо 18%, което предполага, че строгата парична политика ще се поддържа през цялата година.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай