Следвайте ни

Турската лира поскъпна с 18 на сто спрямо щатския долар

viber icon

Фитч (Fitch Ratings) ревизира перспективата на Турция на стабилна от отрицателна и потвърди кредитния си рейтинг на ниво "BB-". 

„Паричната политика беше значително затегната, международните резерви се стабилизираха и турската лира поскъпна с 18 процента спрямо щатския долар от началото на ноември“, се казва в изявлението на глобалната рейтингова агенция,  съобщи държавната Анадолска агенция (AA).

„Завръщането на Турция към по-последователна и ортодоксална смесица от политики при нов икономически екип спомогна за облекчаване на краткосрочните рискове от външно финансиране, произтичащи от спадащите международни резерви от миналата година, високия дефицит по текущата сметка и влошеното доверие на инвеститорите“, се казва в доклада.

Централната банка на Турция, под новото си ръководство, е опростила паричната политика, за да подобри прозрачността и предвидимостта, засилила е комуникационната си стратегия и е увеличила затягането си чрез повишаване на лихвените проценти с 675 базисни пункта през ноември и декември.

"Властите също обърнаха предишни регулаторни мерки, за да задържат бързия растеж на кредитите", каза агенцията и добави, че международните резерви също са се стабилизирали и са се възстановили леко през този период.

Докато Фитч заяви, че кредитният рейтинг на Турция се подкрепя от умерените нива на държавния дълг и дълга на домакинствата, както и от голямата и диверсифицирана икономика с жив частен сектор, агенцията посочва също слабите външни финанси, икономическата нестабилност, високата инфлация, повишената доларизация, освен политически и геополитически рискове.

Дефицитът по текущата сметка на Турция се очаква да падне до 2,9% през 2021 г. и 2,1% от БВП през 2022 г. от 5,3% през 2020 г., поради по-бавното вътрешно търсене и намаления внос на злато, според Фитч.

Въпреки че банковият сектор в Турция е уязвим от нестабилността на обменните курсове, банковата система демонстрира относителна устойчивост на пандемията на COVID-19 и шока на финансовите пазари през миналата година и разполага с достатъчна ликвидност в чуждестранна валута, за да покрие краткосрочния външен дълг, добавя тя.

Фитч заяви, че кредитният рейтинг на Турция може да бъде повишен в бъдеще, ако има намаляване на външната уязвимост, спад на инфлацията, доверието в паричната политика се възстанови и геополитическите рискове бъдат намалени.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Брво

Брво

22.02.2021 | 11:03

Браво.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай