1939

Турската икономика отбеляза 7,6% ръст въпреки инфлацията от 80%

Икономиката на Турция отбеляза ръст от 7,6 процента през второто тримесечие на годината, тъй като евтиното кредитиране помогна за предизвикване на скок в потреблението въпреки инфлацията, която се приближава до 80 процента.

 

Годишният растеж се ускори от ревизираните 7,5 процента през първото тримесечие, според данни, публикувани от Турския статистически институт в сряда. Средната оценка в анкета на Ройтерс сред 13 икономисти беше за растеж от 7,5% през трите месеца до юни. Прогнозите варираха между 5% и 8,7%.  

 

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, което е изправено пред избори през юни следващата година, принуди централната банка да намали лихвените проценти, за да помогне за стимулиране на икономическия растеж и увеличаване на производството и експортните продажби. Износът на турските производители нарасна до рекордни нива, но беше отбелязан и рязък скок на вноса. Годишната инфлация достигна 78,6 процента през юни и 79,6 процента през юли след спада на лирата.

 

Разходите за крайно потребление на домакинствата са се увеличили с 22,5% през второто тримесечие спрямо година по-рано, съобщиха от статистическия институт. Износът на стоки и услуги нараства с 16,4 на сто.

 

Икономиката е нараснала с 2,1% на тримесечна база, съобщиха от института.

 

В доларово изражение икономическото производство през 12-те месеца до юни възлиза на 827,7 милиарда долара, в сравнение 807,1 милиарда долара през 2021 г. Базираната в долари икономическа продукция се е увеличила с 2,6 процента досега тази година.

 

Централната банка на Турция цитира икономическо забавяне през третото тримесечие, като мотив за шокиращото понижение на основния лихвен процент до 13 от 14 процента. Оттогава лирата увеличи загубите си за тази година до 27 процента спрямо долара, след като загуби 44 процента от стойността си през 2021 г., припомня Ройтерс.

 

Икономиката на Турция отбеляза ръст от 11,4% миналата година. Това беше един от малкото примери в световен мащаб, тъй като евтините заеми помогнаха за увеличаване на потреблението и производството въпреки пандемията от COVID-19.

 

Повечето икономисти очакват икономическият растеж в Турция да се забави през втората половина на годината. Проучването на Ройтерс прогнозира растеж за цялата година от 4,05 процента. 

След публикуването на данните лирата се търгуваше слабо при 18,19 за долар. По курса на БНБ днес един лев се разменя за 9,33 TL.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?