Следвайте ни

Турската икономика нарасна с 1,8% през 2020 г.

viber icon

Турската икономика се е увеличила с 1,8% на годишна база през 2020 г. на фона на икономическите последици от пандемията на коронавируса, обяви днес статистическия орган на страната, цитиран от Анадолската агенция.


Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната в текущи цени възлиза на 5,1 трилиона турски лири (около 717,1 милиарда долара) през миналата година, съобщи Турският статистически институт (TurkStat).


Група от 21 икономисти, анкетирани от Анадолската агенция в петък, прогнозира, че турската икономика ще нарасне с 2,2% през 2020 г.
Прогнозите за рактежа на Турция на някой световни институции бяха: Международния валутен фонд 1,2%, Световната банка 0,5%, Муудис  1,1%, Фитч  0,2%. 


През последното тримесечие на 2020 г. икономиката отчита годишен темп на растеж от 5,9%, показват данните на TurkStat.


Турция и Китай бяха единствените държави, които отчетоха положителен темп на растеж сред всички страни от Г-20, за които са налични данни, докато останалите отбелязаха свиване през същия период.


Прогнозата на икономистите за последното тримесечие на миналата година беше средно 7%, като най-ниската беше 5%, а най-високата - 8,3%.


Икономиката регистрира ръст от 6,3% през третото тримесечие на миналата година след свиване от 10,3% през второто тримесечие, тъй като въздействието на коронавируса започна да се усеща сериозно. БВП на Турция се увеличи с 4,5% през първото тримесечие.


Курсът на американски долар / турска лира беше средно около 7,00 през 2020 г.


Новата икономическа програма на Турция, обявена миналия септември, очаква турската икономика да се стабилизира трайно. 


През 2019 г. темпът на растеж на страната беше 0.9%.


Ако гледаме годишните изменения, определено Европа е разделена на „север“ и „юг“, а страните от Източна Европа се представят като цяло по-добре. Средният спад за ЕС е 4,8%, а за еврозоната –5%, като най-силно „дърпат“ надолу Испания, Италия и Франция, показват данните цитирани от investor.bg


Данните за някои световни икономики за 2020 подвесени от Хабер Тюрк са както следва:
Франция -8,3%
Италия  -8,8%
Обединеното кралство -9,9%
Гърция -10%
Испания -11%
Китай 2,3%
САЩ -3,5%
средно за ЕС -6,8%


Страните с по-малък спад от България са скандинавските, балтийските, Нидерландия, Румъния, Полша и Словакия. Всъщност, България има почти същия спад като Германия (-3,9%), като дори трендът през годината е сходен, коментират от investor.bg. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?