Следвайте ни

Турска ваксина ще е на пазара през първото тримесечие на 2021

viber icon

Три ваксини, разработени в Турция срещу коронавируса, започват тестване върху доброволци до края на октомври. В същото време в разгара си е и тестването на китайска ваксина в страната. 

Ако работата върви по план, турската ваксината ще бъде налична през второто тримесечие на 2021 г., когато страната планира да произвежда 50 милиона дози месечно.

Дирекцията на здравните институти одобрява 31 проекта за ваксини и лекарства, като сред тях са две ваксини, разработени от университета Ерджийес в централната провинция Кайсери, а друг е на частната компания Кочак фарма. И трите трябва да преминат към изпитания с доброволци до края на този месец. Групи здрави доброволци, съставени от 20 до 80 души, ще бъдат инжектирани на първия етап. Броят ще се увеличи на следващите етапи и в крайна сметка ще достигне най-малко 3000 души в Турция и в чужбина. Преминаването към следващите етапи зависи от това дали ваксините имат сериозни странични ефекти върху доброволците.


Ваксините подлежат на лицензиране от турската агенция по лекарствата и медицинските изделия, която е член на Международния съвет за хармонизиране на техническите изисквания за фармацевтични продукти за хуманна употреба (ICH). Членството в ICH позволява лицензите за ваксини да бъдат международно признати.

Професор Айкут Йоздарендели, който ръководи проучването на ваксините в университета Ерджийес в Кайсери, заяви, че знанията и инфраструктурата на турските учени, в съответствие с международните стандарти, са им помогнали да ускорят проекта за разработване на ваксини.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви миналата седмица, че Турция е на няколко дни от опити на хора за три ваксини от 13 ваксини в процес на разработване. 

Ваксината на Кочак фарма е инактивирана ваксина, която използва мъртвата версия на вируса, която причинява заболяването.

Междувременно в Турция продължават опитите с доброволци на китайска ваксина. Изпитвания във фаза 3 на ваксината, разработена от компанията Синовак, започнаха в столичния университет в Анкара Хачеттепе през септември. Тази седмица повече доброволци бяха инжектирани с ваксината в градската болница в Анкара, включително главният лекар на болницата Азиз Ахмет Сурел. Изпитванията се провеждат в 25 центъра в Турция, където 15 000 души трябва да бъдат инжектирани с новата ваксина. Ваксината ще бъде налична в началото на 2021 г., ако опитите успеят.

Във вторник Турция съобщи за още 1 511 пациенти с коронавирус и 1229 излекувани пациенти. Данните на здравното министерство показват, че общият брой на пациентите се е увеличил до 327 557, докато оздравелите вече са 287 599. Във вторник здравните служители проведоха още 112 421 теста за COVID-19, което доведе до общо над 11 милиона. Броят на загиналите от вируса достигна 8 553, с още 55 смъртни случая, което е потвърждение на тенденцията на намаляване на смъртността от коронавирус. Цифрите също така показват, че броят на пациентите в критично състояние сега е 1414, докато 6,2% страдат от пневмония.

Д-р Иршад Али Шейх, временен директор на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в Турция, казва, че Турция се справя добре с аспекта на тестването и проследяването на контактите на огнищата на болестта въз основа на процента на инфекцията. Шайк каза, че Турция има добре функционираща система от квартални клиники и добре организирани екипи за проследяване на контакти.


„С настъпването на грипния сезон броят на служителите, проследяващи контактите на корона позитивните, достигна 10 000 души. От април здравното министерство утрои броя на екипите за проследяване на контакти, а Турция разполага с достатъчен капацитет за проследяване на пациенти. Но ако обществото не предприеме препоръчани предпазни мерки, никоя държава не може да се бори сама с тази глобална пандемия. Хората трябва да внимават да носят маски и да поддържат социално дистанциране. Без мерки увеличаването на броя на случаите е неизбежно “, каза Шейх.

СЗО наскоро отвори нов офис в Истанбул, който ще обслужва страната и по-широкия регион. Новият офис на СЗО ще служи като ключов център за реакция при здравни кризи. Шейх каза, че е било важно да се отвори такъв офис по време на пандемията и в Турция. „Това е основно място за готовност за региона, Турция и света. Ние виждаме, че отговорът на страните на тази глобална криза е добър само ако те са подготвени предварително“, каза Шейх

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?