71

Туркменски газ идва до Европа през Турция

Няколко кавказки страните са постигнали споразумение относно транспортирането на природен газ от Туркменистан през Азербайджан и Грузия до Турция и последващото му насочване към европейския пазар, съобщи турският министър на енергетиката снощи.

АА

„Със споразумението, което подписахме, нашите отношения в сектора на природния газ навлизат в ново измерение. Това споразумение включва многобройни разпоредби. В тази рамка ние предвиждаме увеличаване на обемите газ от азербайджански и каспийски ресурси, достигащи до Турция до 2030 г. Част от този газ ще се транспортира до Европа през Турция“, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар ​​по време на речта си на церемонията по подписването в Истанбул на 14 май. Министърът на икономиката на Азербайджан Микаил Джабаров също присъства на срещата.

АА

Значителният и нов аспект на това споразумение е постигнатото споразумение за транспортирането на природен газ от Туркменистан до Турция през Азербайджан и Грузия, подчерта той.

Тръбопроводът за природен газ Турция-Нахичеван, простиращ се от турската гранична провинция Игдир до азербайджанския ексклав, е един от последните примери за по-широко енергийно сътрудничество между Анкара и Баку.

Тази зима природният газ на Нахичеван ще бъде доставен през Турция за Европа. Планираме да пуснем в експлоатация тази линия възможно най-скоро“, допълни турският министър.

Меморандумът за разбирателство относно доставките на природен газ за Нахичеванската автономна република беше подписан между тогавашния министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез и неговия азербайджански колега Парвиз Шахбазов в края на 2020 г.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?