Следвайте ни

Туркини и сирийки рамо до рамо в името на по-добрия живот

viber icon

Женска кооперация, създадена в югоизточната турска провинция Шанлъурфа до Сирия, осигурява работа и финансова независимост за жените от двете страни на границата.

Помогнали са им средствата, отпуснати от Международната организация за миграция (МOM). С подкрепата на местната община те построили оранжерия на площ от 2000 кв.м.

Там работят само жени, които продават лично това, което отгледат. Председателят на кооперацията Сехер Кълъч каза, че са започнали няколко жени „с вяра и самочувствие“ и за кратко време организацията е нараснала.

„Кооперацията дава по нещо на всички. Тридесет жени са заети за постоянно в оранжерията. Надяваме се, че ще увеличим броя си и ще продължим да подкрепяме жените", допълва тя.

28-годишната Хатидже Айтекин, член на кооперацията и майка на пет деца, заяви, че е много щастлива, че е част от инициативата. "Аз се грижа за продуктите тук, като ги проверявам внимателно за болести и други проблеми", каза Айтекин. Тя допълни, че със създаването на кооперацията икономическото им състояние и самочувствие са се подобрили значително. "Ние вярвахме и постигнахме успех в работата си."

Сирийката Фатима Рамле трябваше да мигрира в Турция с шестте си деца преди седем години поради конфликта в нейната страна. Тя благодари на онези, които ѝ дадоха възможност да си изкарва хляба сама. "Няма нищо, което да направи един човек по-щастлив, от това да може да допринесе за благоденствието на семейството си", каза Рамле и добави, че се разбират много добре с турските си колежки.

Кооперациите играят ключова роля за стимулиране на заетостта на жените и им дават възможности за предприемачество, особено за жените бежанки с малка перспектива за работа в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

25.06.2021 | 11:30

ETO ZASHTO TURTSITE SA BILI VELIKI I SA VELIKI I SHTE BADAT VELIKI ,KATO PROTYAGAT ZA POMOSHT RATSE VINAGI NA NUJDAESHTI SE , UGNETENI,ONEPRAVDANI,SLABI,BEDNI,...! ALLAH POMAGA NA TEZI,KOITO POMAGAT NA DRUGI ! DA PRIYUTISH 4-5 MILIONA BEJANTSI DNESHNO VREME E NESHTO NECHUVANO I NE VIDYANO ! ERDOGAN E EDIN VELIK CHOVEK I LIDER,KOYTO VECHE SE E ZAPISAL V ANALITE NA SVETOVNATA ISTORIYA,KATO TAKIVA KATO NEGO SE RAJDAT NA 500 GODINI VEDNAJ !

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?