Следвайте ни

Туризъм в Северен Кипър - с електронни белезници СНИМКИ

viber icon

В опита си да се предпази от нови случаи на COVID-19 Северен Кипър стартира необичаен метод за контрол на пристигащите туристи. От миналия месец при влизане в страната пробно започна използването на електронни белезници-гривна за определена група хора - с малки деца, за да могат да прекарват принудителната карантина в домовете си вместо в хотели.

След това приложението беше тествано в ограничен брой хотели в туристическия сектор.  Първо това беше възможно за туристи, дошли за 3 дни, като имаше 6 чартърни самолета на седмица. След като този опит беше успешен, правителството реши да разшири обхвата на този необичаен прийом.  

Така турската част на Кипър вече ще може да бъде посещавана от туристи, без да се иска карантина или ваксинация от 7 юни, но само при предварително закупена минимум 5-дневна почивка, при условие туристите да останат в границите на хотела с електронни белезници.

Премиерът Ерсан Санер обяви, че някои хотели, ще могат са приемат гости от чужбина, но броят на туристите ще бъде ограничен до 10 чартърни полета седмично. Той съобщи също, че ще бъде разрешено и влизане в страната на туристи с направена двойна ваксинация, от 7 юни, но при определени условия. Тези пътници ще трябва да си направят двоен PCR тест.  За тези, които са посещавали страни с висока Covid-19 заболеваемост, като Индия, ще бъде прилагана 10 дневна карантина, дори и да са ваксинирани.

Тези, които искат 5-дневна ваканция без карантина, без да напускат границите на хотела с електронни гривни, трябва да инсталират на своите мобилни телефони мобилно приложение  от Министерството на здравеопазването. Електронната гривна е съчетана с приложението и туристите нямат право да излизат от границите на хотела, където ще отседнат по време на почивката. 

Туристите подписват ангажимент, който включва наказания при нарушаване на правилата.  Те се задължават да държат мобилния си телефон и електронните гривни включени по време на 5-дневната си ваканция. Гостите пристигат от летището с хотелски превозни средства и се връщат обратно с такива. Този метод се прилага единствено за големи луксозни комплекси хотели, повечето с казина и на принципа пълен пансион (All inclusive).
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?