1553

Турците вадят нов дрон-камикадзе

Новият безпилотен летателен апарат камикадзе Каргъ (БЛА), разработен от турската отбранителна индустрия, беше показан за първи път на военните учения EFES-2022.

Едно от най-мащабните планирани учения на турските въоръжени сили (TSK), теренното учение EFES-2022, се провежда в района Сеферихисар в Западен Измир с участието на приятелски и съюзнически страни.

В рамките на учението местната компания за отбранителна индустрия Lentatek излага БЛА, разработена изцяло с национални ресурси.

Проектът Каргъ е иницииран от Lentatek с подкрепата на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBITAK).

Kargı може да потиска и унищожава радарите на интегрираната противовъздушна отбрана и оръжейни системи земя-въздух на противника. Подготовката вече е завършена, и предстои началото на серийното производство на апарата в Турция.

Проектирането и производството на наземните системи, навигационната и автоматичната система за управление на полета са разработени в страната, както и софтуерът на системата.

През 2018 г. Каргъ направи първия си полет.  Неговият двигател PG50, е разработен също от дъщерно дружество в страната 

Летателният апарат се изстрелва благодарение на ракетния двигател, от контейнери, които се използват и за съхранение. Каргъ прави радарите за противовъздушна отбрана пасивни, като се движат във въздушното пространство на противника за дълго време и ще могат да намерят целта си и успешно да я унищожат със специална система за търсене и унищожаване.

Очаква се БЛА-камикадзе да замени израелската Харпи, която вече е в инвентара на турските въоръжени сили.

 

Снимка: БЛА Каргъ на учението EFES-2022, Измир, Турция, 6 юни 2022 г. (AA)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?