Следвайте ни

Турците ще пътуват в чужбина с ваксинационен паспорт

viber icon

Турция активира онлайн услугата „личен електронен ваксинационен сертификат“ чрез системата "Живот в Къщи" (HES) чрез мобилно приложение, проследяващо COVID-19 състоянието на гражданите. 

Този официален документ се очаква да бъде съгласуван и приложен на практика при пътуване до страни от Европейския съюз.

Хората, които са получили първата и втората доза от коронавирусна ваксина в Турция, ще могат автоматично да генерират "ваксинационен сертификат" чрез приложението HES на здравното министерство, съобщи Анадолската агенция.

Желаещите ще могат да добавят номерата на паспортите си към заявлението и паспортните им данни ще бъдат включени в документа.

Този документ ще се използва при международни пътувания и информацията относно ваксинационния статус на дадено лице ще бъде достъпна с данните в паспортите при влизане в страната на пътуване.

Информацията за самоличността на лицето, статуса на ваксината, името и датата на прилагане на ваксината и логото на „безопасен туризъм“, което Министерството на културата и туризма приложи от миналото лято, ще бъдат включени в документа. 

Своеобразният "ваксинационен паспорт" ще има и QR код, който ще насочи съответните органи към държавен уебсайт, който показва здравния статус на пътуващия, ваксинации, ПСР и други тестове свързани с COVID-19. Информацията ще бъде на английски и на турски език.

Тази седмица бяха подписани двустранни споразумения между Турция и Унгария, които ще си признаят взаимно сертификатите за ваксина COVID-19 за безопасно пътуване, заяви унгарският външен министър на 10 май.

Сертификатът за ваксина ще позволи на гражданите да пътуват между Турция и Унгария без отрицателен PCR тест.

Турция и Сърбия също премахват ограниченията за пътуване, като си признаят взаимно сертификатите за ваксина COVID-19.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?