1553

Турците подозират „умишлено“ увеличение на отказаните европейски визи

Турската спортна водеща Синем Октен беше изненадана да види, че молбата ѝ за виза за европейското Шенгенско пространство е отхвърлена два пъти, тъй като често е пътувала, за да отразява мачове и да интервюира известни личности.

Ройтерс

„Кандидатствах първо в Германия, след това във Франция, но получих отказ за виза“, се оплака тя. „Пътувал съм в чужбина много пъти, за да следя и снимам мачове и да интервюирам хора, може би 50-60 пъти. За първи път имам този проблем.“

Данните показват, че турците, кандидатстващи за визи за 26-те страни от Шенген, все по-често получават откази, а пътуванията им се отменят. 

Според данни на schengenvisainfo.com 16,5% от кандидатите от Турция миналата година са получили отказ за виза спрямо 12,5% година по-рано. Отказите в Шенген бяха само 4% през 2015 г. и започнаха да нарастват през 2017 г. за турците, показва това.

Разходите за виза – възлизащи на около 100 евро, или една трета от минималната работна заплата в Турция – не се възстановяват, независимо дали е издадена виза или не.

„В сравнение с други страни растежът на процента на отказ в Турция е много по-голям“, каза Шкурта Янузи, главен редактор в SchengenVisaInfo.com.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че вярва, че дългите срокове за обработка и наблюдаваното увеличение на процента на отказ са умишлени, добавяйки, че е повдигнал въпроса на срещи с колегите си.

„За съжаление, САЩ и някои западни страни от ЕС и извън ЕС дават на нашите граждани срещи за визи една година, 6-7-8 месеца по-късно. Те също увеличиха процента на отказ. Това е планирано и умишлено“, каза той във вторник.

Чавушоглу отхвърли „извиненията“, свързани с коронавирусните мерки или недостига на персонал, и заяви, че отказите за визи са имали за цел да причинят на Ердоган предизборно главоболие.

МВнР ще предупреди посланиците на някои западни страни за проблема през септември, каза той. „Ако след това ситуацията не се подобри, ще предприемем контра, ограничителни мерки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?