49

Турците без визи в Европа? ЕС ще обсъди либерализацията през есента

Европейският съюз ще обсъди въпроса за освобождаването на Турция от визите през предстоящата есен.

Турция остава ключов партньор в много области от общ интерес, заяви високопоставен служител от блока пред турската информационна агенция Ихляс Хабер (ИХА).

Високопоставеният служител отбеляза за агенцията, че въпреки че резултатът от предстоящите преговори се счита за „несигурен“, Турция остава страна кандидатка и решаващ партньор в множество споделени интереси.

Европейският съвет през юни покани блока да изготви доклад за отношенията Турция-ЕС с цел напредък с връзките. Именно този критичен доклад ще бъде обсъден през есента.

ИХА

През юли бяха проведени разговори между външните министри на ЕС, които подчертаха изграждането на отношения въз основа на общи интереси „като същевременно преодоляват съществуващите различия“. Това се смята от Анкара като потенциална възможност за създаване на положителна атмосфера за съживяването на преговорите дори за пълноправно членство.

От ЕС са категорични, че преговорите за пълноправно членство, зависят от спазването на основните свободи и ценности, определени в Европейската конвенция за правата на човека, договор, по който Анкара също е страна.

Процесът на присъединяване на Турция, който до голяма степен беше в застой от 2016 г., отново влезе в дневния ред, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането си, направи апел за подновяването на преговорите за членство на страната като предпоставка за ратифициране на кандидатурата на Швеция за НАТО.

Официалните преговори между Турция и ЕС започнаха за присъединяването на страната към 27-членния съюз през 2005 г., но процесът де факто беше спрян от Брюксел поради неспособността на югоизточната ни съседка да изпълни необходимите критерии за членство. Турция отдавна твърди, че това е политическо решение и призовава ЕС да приеме по-адекватен и честен подход към Анкара.

Турция също прави значителни крачки към постигане на критериите на Европейския съюз за освобождаване от визите, като 66 от 72 изисквания вече са изпълнени.

Докато преговорите се подновяват, страната сега предприема действия за изпълнение на останалите шест критерия, като същевременно поддържа ангажимента си в „борбата срещу тероризма“, което е ключов проблем.

Въпросът за свободата на изразяване също е на дневен ред, тъй като турските власти се стремят да облекчат ограниченията, без да компрометират усилията за ефективна борба с тероризма.

В края на юни видни турски неправителствени организации изразиха подкрепата си за стремежите на Турция да поднови отношенията си с Европейския съюз.

В съвместно писмо, адресирано до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и комисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархели, организациите подчертаха значението на напредването на отношенията Турция-ЕС в съответствие с визията за пълноправно членство.

В момента турците се оплакват, че шенгенски визи се получанат все по-бавно и трудно. Причината за това са огромния брой откази за визи, поради големия интерес от страна на турските граждани, за пътувания в Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Турция

Турция

08.08.2023 | 03:17

Ще се изпразни.

Отговори
3 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?