Следвайте ни

Турция затяга условията за влизане в страната заради COVID-19

Няма промяна за пътуващите от България 

viber icon

Турското министерство на вътрешните работи издаде нова заповед до кабинетите на областните управители на всички 81 провинции, в който се описват последните мерки за хората, пристигащи в страната.


Практиката по отношение на вече спрените полети до Бразилия, Южна Африка, Непал и Шри Ланка ще продължи, докато не бъде взето ново решение, докато директните пътувания от тези страни до Турция няма да бъдат разрешени, съгласно заповедта.


Лицата, които са били в Бразилия, Южна Африка, Непал и Шри Ланка през последните 14 дни, ще бъдат помолени да представят протокол за PCR тест с отрицателен резултат максимум 72 часа преди да влязат в Турция.


Пътниците в тази категория ще бъдат поставени под карантина за 14 дни на места, определени от местните власти.


Тези от Бангладеш, Индия и Пакистан също ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен максимум 72 часа преди пристигането.


Тези пътници, които удостоверят, че са имали поне две дози ваксини и че са изминали поне 14 дни от последната доза, ще бъдат освободени от карантинната практика при влизане в страната.


За българските граждани, пътуващи от България до Турция, остава в сила изискването за представяне на един от следните документи, издадени от официални органи от държавата на издаване, като при това положение спрямо тях няма да си прилагат карантинни мерки:

1. Документ (сертификат), потвърждаващ, че са изминали 14 дни от извършена ваксинация най-малко с две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксините, одобрени от Световната здравна организация или Турция;
2. Официален документи, потвърждаващ, че са изминали най-малко 28 дена от първия положителен PCR тест, в рамките на последните 6 месеца за лицата преболедували SARS CoV-2;
3. Отрицателен резултат от проведен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната;
4. Бърз антиген тест, проведен до 48 часа преди влизане в страната.


Спрямо тези лица няма да се прилагат карантинни мерки.


Остава в сила и правилото, че всички пътници, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Р Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес register.health.gov.tr с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция. Изпълнението на това задължение се контролира от авиокомпаниите, изпълняващи полети до Турция, чрез изискване за представяне на извадки от направената регистрация в електронен вид или на хартиен носител преди качване на борда на самолетите.


Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението за представяне на PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.
Екипажите на въздухоплавателните и водните плавателни средства, определените като ключов персонал на посочените средства, както и шофьорите на ТИР са освободени от задължението за провеждане на PCR тестове и подлагане на карантинен режим.


Контролът и отговорността по проверка наличието на документите, като условие за преминаване на пътници през всички ГКПП на Турция, ще се осъществява от превозвачите в началните точки на маршрутите с дестинация Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?