Следвайте ни

Турция започна евакуация на военните си от Афганистан

viber icon

Турция е започнала евакуация на въоръжените си сили от Афганистан, след като е оценила настоящото положение и условия, се казва в изявление на Министерството на националната отбрана късно сряда. „Турските въоръжени сили се завръщат в родината си с гордост от успешното изпълнение на възложената им задача“, се добавя в него.

От 2002 г. турските въоръжени сили (TSK) действат в Афганистан в рамките на ООН, НАТО и двустранните споразумения, за да допринасят за мира, благосъстоянието и стабилността на афганистанския народ, се казва в изявлението. Турските войски са се намесили заедно с войниците на други държави по време на хаоса и са осигурили сигурността на международното летище Кабул Хамид Карзай. По време на процеса са евакуирани 1129 цивилни граждани на Турция с военни самолети, се казва още в изявлението.

„Изтеглянето от Афганистан може да приключи за 36 часа. Цивилни експерти биха могли да окажат подкрепа при управлението на летището в Кабул, но трябва да действаме в съответствие с реалностите на терена.“, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън.

След като талибаните овладяха страната, Турция предложи техническа помощ и сигурност на летището. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви във вторник, "Искаме добри отношения с Турция, турското правителство и мюсюлманския народ на турската нация. Що се отнася до турските сили, разположени в Афганистан, ние не се нуждаем от тях в нашата страна и след като евакуацията приключи, ние сами ще осигурим сигурността на летището", каза Муджахид.

Турция отговаряше за осигуряването на летище Кабул в рамките на разполагането на НАТО и участва в усилията за евакуация през последните две седмици.

Ибрахим Калън добави също, че Турция е в контакт с иранските власти относно евентуален миграционен поток.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?