71
Следвайте ни

Турция заплаши: Купуваме руски изтребители Су-35 и Су-57, ако ни откажат F-35

viber icon

Турция може да закупи руски изтребители Су-35 и Су-57, ако САЩ замразят продажбата на изтребители F-16. Това заяви шефът на турското председателство на отбранителната промишленост Исмаил Демир, съобщава Спутник.

"Ако процесът на закупуване и обновяване на F-16 не доведе до резултати, тогава Турция няма да остане без алтернативи. Ако е необходимо, темата за Су-35 и Су-57 може да бъде отворена по всяко време. Нашата индустрия ще направи всичко, за да гарантираме сигурността си, а ако е необходимо нещо допълнително, винаги можем да намерим изход ", каза Демир в ефира на турския ТВ Канал 7.

Изявлението е направено, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че Вашингтон е поканил Анкара да купи изтребители F-16 като възвръщаемост на инвестициите си в програмата F-35. Миналата седмица турският президентски офис заяви, че Анкара ще обмисли добавянето на повече F-16 към своя въздушен флот вместо по-напредналите F-35, след като беше премахната от съвместната изтребителна програма.

Конфликтът между САЩ и Турция, който доведе до отстраняването на Анкара от проекта, започна, след като турското правителство реши да закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400. В отговор Вашингтон отмени продажбата на самолети F-35 на Турция заради твърденията, че може да разкрие военни тайни на Русия.
Турция заяви, че не е изключено да закупи и втора  система С-400 от Русия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (5)

роби

роби

20.10.2021 | 14:39

Турците не са като нашите васални политици, които отидоха да се кланят на господарите и приведоха авансово над 3 милиарда лева за 8 самолета! Така, един F16 ни излиза по 180 милиона долара и то с непълен боекомплект - двойна цена, която не е налагана на нито една друга държава!

Отговори
1 3
Коментар

Коментар

20.10.2021 | 10:52

Доста по-сложно е. На Ердоган му трябваха С-400 за да го пазят и от американските самолети на собствената му армия, ако пак му спретнат военен преврат. Между впрочем Су 57 има само 12 тестови екземпляра и производството му е планирано за 2025 година.

Отговори
8 2
да де

да де

20.10.2021 | 11:10

ама за сметка на това има стотици бройки Су- 35-в момента най добрият боен самолет коъто може да се купи на световния пазар.

Отговори
9 6
Ти експерт ли си

Ти експерт ли си

20.10.2021 | 16:52

Или понеже ти харесват руснаците ? Коментираш кой е най-добър . Турция има сериозни проблеми с кюрди , със Сирия , Афганистан , сериозни конфликти с Израел . На тях им трябва бойна техника . А и Ердоган добре ги изнудва Москва и Вашингтон . Гледа си интереса . Външната политика е сложно нещо . И е смешни тук някви като теб и мен да ръсим мозък . Не става пич . Просто не става .

Отговори
0 0
право в целта...

право в целта...

20.10.2021 | 09:56

я шабана !!! така се прави ! на доброто с добро !!!!! не да клечиш и да си купуваш самолети на картинка да ги гледат прар пра внуците ни и да се чудят какво е това???!!! Браво на Ердоган!

Отговори
12 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?