46

Турция: Заловихме опасен терорист, обучен в гръцки лагер

Турската полиция задържа терорист от ПКК, който е преминал обучение в известен лагер в Гърция и е планирал да извърши въоръжени и бомбени нападения в големи градове, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу вчера.

Терористът, идентифициран като Хюсаметин Танрикулу с кодово име „Делил“, беше задържан при съвместна антитерористична операция на полицията в Истанбул и Диарбекир през уикенда.

Той е влязъл в Турция по нелегален начин, след като е получил обучение за саботаж в лагера Лаврион в Гърция.

Гърция отдавна е обвинявана, че е използвана за скривалище на терористите от Революционната народноосвободителна партия/Фронт (DHKP-C) и ПКК. Тези, които бягат от Турция, са намерили подслон в бежански лагери в Лаврион близо до Атина под прикритието, че са търсещи убежище, особено през 80-те години. Въпреки затварянето на лагера Лаврион през 2013 г. на фона на натиск от Турция, Гърция продължава да бъде основната дестинация за терористите от DHKP-C, припомня Анадолската агенция.

Гърция многократно отхвърли подобни твърдения като „фалшиви новини“.

Гръцкият министър на защитата на гражданите Такис ​​Теодорикакос наскоро обвини Турция в провокация, като каза: „Последните изявления на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за Лаврион са провокативни и нямат връзка с реалността.“

Миналия месец Сойлу описа Гърция като „център за обучение на терористи“.

Сойлу често е обвинявал Атина в укриване на терористи и е предупреждавал, че Лаврион се е превърнал в терористичен лагер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?