2374

Турция залови 5 високопоставени терористи от Ислямска държава

Турските сили са заловили петима така наречени старши членове на терористичната група Даеш/Ислямска държава в Северна Сирия, съобщиха турските власти в сряда.

Те са задържани на 31 август в окръг Джараблус, докато се опитвали да пресекат границата с Турция. Заловените са т. нар. съдебни, разузнавателни, социални, медийни шефове в Даеш/ИДИЛ, според изявление на вътрешното министерство в Анкара.

При разпит т. нар. ръководител по съдебните въпроси Рамо Мухамед ал Хамед, с кодово име Рами Ремо, признал, че групата се готви за нападение в Турция.

Групата е била част от друга терористична организация - PKK/YPG, и препратена в Джараблус.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави, които обявиха Даеш/ИДИЛ за терористична групировка.

Оттогава страната е била атакувана от терористичната група многократно, с над 300 убити и още стотици ранени при най-малко 10 самоубийствени атентата, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения.

В отговор Турция започна антитерористични операции на своя територия и в чужбина, за да предотврати нови атаки.

От 2016 г. насам Анкара стартира три успешни антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност за мирно заселване на имигрантите приютени от Турция, обратно в Сирия: Щитът на Ефрат (2016), Маслиновата клонка (2018) и Изворът на мира (2019 г.).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Антитерорист  - Х Х

Антитерорист - Х Х

08.09.2022 | 14:02

Присъди и затвор за терористите. Никаква милост . Заради тях страдат мирното население и има много невинни жертви . Какви са те ,че ще отнемат Човешки животи ? Стига вече с тоя тероризъм !

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?