46
Следвайте ни

Турция зае осмо място по висока инфлация в света

viber icon

Данните за Турция я нареждат на 8-мо място в класацията на страните с най-висока инфлация в света. След Турция на номер 9 е Иран с инфлация от 43,7%. Иранската икономика е подложена на тежко ембарго от САЩ.


Според данните, представени от TÜİK, нарастването на месечната инфлация, регистрирано през месец септември, е 1,25%. Ръстът на инфлацията спрямо същото тримесечие на миналата година е с 19,58% по-висок.

В края на миналата седмица турската лира се обезцени спрямо международните валути, като според БНБ, 1 лев се разменя за 5.47 тл. 

Според официалните данни на TÜİK, следните хранителни продукти са отбелязали ръст в цените през последната година, както следва в проценти: Яйца 70, Домати 70, Пиле 69, Картофи 58, Растително масло 52, Леща за готвене 50, Царевично олио 40, Млечни продукти 34-35, Преработени меса 35-38, Риба 30, Тестени изделия 28.5, Хляб 38, Говеждо месо 25

Според данните на алтернативна група от специалисти за изследване на инфлацията в Турция (ENAG), годишната инфлация там е била 44,70%. Данните на Турския статистически институт (TÜİK) обаче показват, че годишната инфлация е 19,58%.

Според данните, представени от ENAG, в Турция се наблюдава хиперинфлация. Според ENAG процентът на месечна инфлация е нараснал с 2,89%, а годишната инфлация е нараснала с 44,70%. Месечното увеличение в жилищния сектор е отчетено на 9.74%. Докато темпът на нарастване на облеклото и обувките е определен на 13.45%.

Венецуела има най-високата инфлация в света, тя се бори с дълбока икономическа криза и годишната й инфлация е близо 3 000 процента. В Судан, в който 30-годишното диктаторско управление приключи с намесата на военните, инфлацията беше регистрирана на 388 процента, докато в Ливан, който е в конфликт с Израел, инфлацията е на 138 процента.

Суринам, страна, която се бори с политическа и икономическа криза, където вицепрезидентът се издирва от Интерпол, регистрира инфлация от 58,9 %.

Инфлацията в Сирия, която е във война, е 52,4%. Страните, които са на 6 -то и 7 -мо място, са Зимбабве и Аржентина, които и двете се борят с финансовата и икономическата криза през последните няколко години.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?